2024.03.19, Kedd

Székesfehérvár tízmilliárd feletti TOP-forrásra nyújt be pályázatot

2016.08.20. 15:15

Székesfehérvár több mint tízmilliárd forintnyi forrásra nyújt be pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a 2020-ig rendelkezésére álló 17,3 milliárd forintos uniós keretből - jelentette be a város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Cser-Palkovics András elmondta, hogy a város közgyűlése pénteken döntött is a pályázatok benyújtásáról, minden esetben egyhangú döntés született. Hozzátette, akadnak olyan projektek, amelyek esetében korábbi döntések alapján már elnyerték a forrást és a munkaterület-átadás is megtörtént. Ilyen a Brunszvik Teréz óvoda Tulipános tagóvodája, valamint a 3-as számú bölcsőde, amelyek bruttó 250 millió forintból teljesen megújulnak.
    

A polgármester a benyújtandó pályázatokkal kapcsolatban kiemelte: ha kapnak rá támogatást, akkor még az idén megkötik a támogatói szerződéseket is. A fejlesztések között említette a Rákóczi utcai óvoda bruttó 367 milliós felújítását, valamint a palotavárosi tavaknál bruttó 750 millió forintból és a Túrózsáki úton több mint bruttó 300 millió forintból megvalósítandó rekreációs célú beruházást.
    

Útfelújításra több mint 1,8 milliárd forintot költ Székesfehérvár. A Ligetsor teljes hosszában megújul, de a Berényi út második ütemét, a Vásárhelyi út, a Balatoni út, a Szárcsa utca és a Kőrösi utca egyes szakaszainak felújítását is ebből a forrásból tervezik megvalósítani.
    

A polgármester szerint a következő évek egyik legfontosabb útfejlesztése a déli összekötő út megépítése lesz, amely a 62-es és a 63-as utat köti össze a városon belül, ezzel tehermentesítve a 7-es út átkelési szakaszát. A 3,3 milliárd forint összköltségű beruházás egy négy kilométeres, emelt sebességhatárú, kétszer egysávos utat eredményezne, és összekötné a Sóstói Ipari Parkot az Alba Ipari Zónával. Ehhez kapcsolódna az intermodális központ fejlesztése során megépülő "nullás ütem", amelyet a NIF Zrt. finanszíroz majd.
    

Cser-Palkovics András közölte, hogy a város szennyvíztisztító-telepét 1,2 milliárdból fejlesztik. A működés során keletkező biogáz további hasznosításával a környezetvédelmi szempontok mellett az üzemeltetési költségek is csökkennek. A tervek szerint a biogázból nyert villamos energia a telep évi 97 millió forintos áramszámláját 81 millióval csökkentheti.

GazdaságberuházásTOP pályázatok