2024.02.24, Szombat

A fiatalok ne rossz diplomáért, hanem jó szakmáért küzdjenek

2015.11.23. 11:43

Hirdetés

A jó képességű fiatalok ne rossz diplomáért, hanem jó szakmáért küzdjenek az iskolapadokban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára hétfőn, A munkaerőpiac fejlesztési lehetőségei Székesfehérváron címmel rendezett szakmai konferencián.

    Cseresnyés Péter a város önkormányzata, a Fehérvár Anno és Ma Szociális Szövetkezet, valamint a Fejér Megyei CIC (civil információs centrum) rendezvényén kiemelte: az iparilag fejlett városokban, mint Székesfehérvár, nagyon komoly gondot okoz a munkaerőhiány, a jövő ennek megoldásán múlik. Úgy vélte, a probléma kezelésének elsődleges bázisa a szakképzés átalakítása és a hazai munkaerőpiac minőségi igényeihez igazítása.
    Az államtitkár helyzetelemzésében rámutatott, hogy az Európai Unióban a 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási aránya 32,4 százalék, míg Magyarországon 23,5 százalék. Hozzátette: jobb a kép, ha e társadalmi rétegben a munkanélkülieket nézzük, mert ott az EU átlaga 22,2 százalék, míg Magyarországé 20,4 százalék.
    Cseresnyés Péter hangsúlyozta, hogy a fiatalok munkához juttatásában, megfelelő szakképesítésük megszerzésében több országos program is segít. Példaként említette az Ifjúsági garancia programot, amely képzéseket, gyakornoki programokat és bizonyos esetekben a munkáltatók részére járuléktámogatást biztosít.
    Elmondta, a januárban elindított program 2017 decemberéig tart, és ezen időszak alatt 36 milliárd forintból 36 ezer fiatal bevonásával számol. Jelezte, hogy eddig 29 ezer fiatal lépett be és 18 ezren már támogatott foglalkoztatásban vagy képzésben vesznek részt.
    Az államtitkár közölte: hasonló segítséget jelent az Út a munkaerőpiacra program is, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, különböző eszközökkel támogatja a 15-64 évesek elsődleges munkaerőpiacra jutását. Céljuk, hogy a 4,2 millió foglalkoztatott létszáma bővüljön, amit 90 ezer munkanélküli bevonásával kívánnak elérni, és a program zárásakor harmadukat tartósan a piacon kívánják tartani.
    Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a várost sújtó munkaerőhiányról kifejtette: egyértelműen a városi szolgáltatások és a lakhatási problémák megoldására van szükség ahhoz, hogy a más területeken élő emberek, családok Székesfehérváron telepedjenek le és vállaljanak munkát. Szerinte ezeket európai uniós, nemzeti vagy önkormányzati forrásokból kell megvalósítani a közeljövőben.
    A városvezető nagy lehetőségnek nevezte az oktatást. Elmondta, hogy az Óbudai Egyetem műszaki kara révén 2016 szeptemberétől a városban lesz a legtöbb, duális képzésben résztvevő felsőfokú hallgató. Megemlítette, hogy ekkortól indulnak a Corvinus Egyetem képzései Székesfehérváron, ami szintén növelheti a megfelelő szaktudással rendelkező fiatalok számát a településen, mint ahogy a duális középiskolai szakképzés is ezt eredményezheti.

mti

fotó: www.24.hu

Galéria