2024.05.26, Vasárnap

Elkészült a zsilip a Gaja és az Aszal-völgyi vízfolyás találkozásánál

2015.12.08. 10:03

A jövő év nyarán elkészülő új elkerülő út építésének része az Aszal-völgyi vízfolyás és a Gaja patak összeköttetésére szolgáló zsilip elkészítése. A város két legjelentősebb vízfolyásának találkozásánál épült zsilip sokat segíthet abban, hogy a Maroshegy mélyebben fekvő részeit ne árassza el a víz és egyike annak a nyolc műtárgynak, amit tartalmaz a beruházás.

Ütemterv szerint halad az elkerülő építése és a kivitelező 83 százalékos készültséget ért el mostanáig – hangzott el a helyszíni sajtótájékoztatón. Az új elkerülő két végén található csomópontok kivételével mindenhol végeztek már a hordréteg elkészítésével, ezeken a részeken már csak a felső kopóréteg aszfaltozása van hátra. Az út melletti humuszolás is jól halad és a kivitelező az erdősávok telepítését is végzi.

A 14.5 milliárd forintba kerülő útszakasz építésének nagyon fontos szerepe van Fehérvár közlekedésében és remélhetőleg csökkenteni fogja a Csóri úti körforgalom terheltségét - mondta a város polgármestere. Kiemelte továbbá, hogy a város két fontos vízfolyásának találkozásánél épült zsilip a Maroshegy mély fekvésű területeinek belvízproblémáin is segít majd. Köszönetet mondott a kivitelezőnek és az álllamnak a fontos beruházásért, ugyanis 2010-ben mindössze egy 2020 utáni tervként szerepelt az elkerülő III. ütemének megépítése, ami 2016 tavaszára befejeződik.

A város alpolgármestere, MAroshegy önkormányzati képviselője a Székely utca és környékének belvízproblémáiról szólva elmondta, hogy a zsilip sokat segít majd abban, hogy belvíz esetén ne öntse el a házakat a víz. Mint monta a városrész felszíni csapadékvíz elvezetési tervét tárgyalta már a közgyűlés, ami meghatározza azt, hogy milyen ütemezéssel és hogyan valósítják meg a Maroshegyi csapadék csatorna rendszert.

A Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője Szigli István arról beszélt, hogy a zsilip megépítése azért is fontos beruházás, mert a fejlesztést a következő években a városnak saját forrásból kellett volna elvégeznie. Kiemelte, hogy az új szakasz építésének befejezését már nagyon várják a városrészben, remélve, hogy sokkal kisebbek lesznek majd a dugók a Csóri úti körforgalomban.

Jól átható a vasúti töltésről, hogy a Székely utcánál milyen nagy szintkülönbségek vannak. Az ideiglenes gát arra szolgál, hogy megakadályozza a víz visszaáramlását a területre. A most megépült zsilippel várhatóan kevesebbszer lesz majd szükség az ideiglenes gát használatára.

Forrás: szekesfehervar.hu

Galéria

Ajánljuk még