2024.07.18, Csütörtök

Csaknem 2500 új parkolóhely Budapest környéki településeknek

2015.11.27. 07:54

Az elővárosi közlekedés javítása érdekében összesen 2378 új parkolóhelyet alakítottak ki Pest, Bács-Kiskun és Fejér megye 27 településén a vasúti megállóhelyek közelében; a beruházás összértéke csaknem 3,5 milliárd forint - közölte a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) csütörtökön az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a "parkolj és utazz" (P+R) rendszerű parkolóhelyek mellett 1060 kerékpár tárolóhelyet (B+R), valamint 17 ideiglenes várakozóhelyet (K+R) is átadtak.
    A 85 százalékban európai uniós forrásból megvalósult beruházás során 25 autóbuszmegállót és 10 autóbusz fordulót is kialakítottak, és 378 térfigyelő kamerát is telepítettek.
    A fejlesztés hat, Budapest elővárosi hálózatát érintő vasúti vonalszakasz mellett valósult meg, ezek a váci, kunszentmiklósi, szolnoki, bicskei, hatvani, lajosmizsei szakaszok. A vasútvonalak mentén, így egyebek mellett Biatorbágyon, Dunakeszin, Dunakeszi-Gyártelepen, Vác-Alsóvároson, Inárcs-Kakucson, Dunaharasztin, Kiskunlacházán, Herceghalom-Ócsán településenként több mint 100 P+R parkolót alakítottak ki - áll a NIF Zrt. közleményében.    
    A korábban az önkormányzatok, a Budapesti Közlekedési Szövetség, Volán és MÁV által megvalósított, valamint a NIF Zrt. más projektjeiben megépült parkolókkal együtt Budapest agglomerációban jelenleg csaknem 9000 P+R férőhely, és mintegy 2800 B+R kerékpár tárolóhely áll az utasok rendelkezésére.
    A 2014 tavaszán megkezdett beruházást kivitelezését a Strabag Általános Építő Kft., valamint a Kész Építő és Szerelő Zrt. végezte.

mti

fotó: www.vezess.hu

Galéria