2024.04.16, Kedd

A Magyar Közút Nzrt. az M1-es felújításán, Komplex Útfelújítási Programban, a TOP-ban és a Magyar Falu Programban is dolgozik.

Hirdetés

Az M1-est összesen 71 kilométer hosszan újítják fel, a fejlesztésekről többször is beszámoltunk, legutóbb a hét elején. Mint cikkünkből is kiderül, a Magyar Közút Nzrt. beruházásában

  • az autópálya Bécs irányába tartó oldalán a Strabag, a Swietelsky Építő Kft. és a Reaszfalt Kft.;
  • a Budapest felé vezető oldalon pedig az EuroAszfalt Kft. és a Colas Zrt. vállalta el a munkát.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

A változékony időjárás több ezer tonnányi hidegaszfaltos munkát igényelt a télen

A magyar úthálózat karbantartásáért felelős cég délelőtti szezonnyitó sajtótájékoztatóját szintén az M1-es mellett, az útvonal zsámbéki pihenőjénél tartották meg. Szilvai József Attila vezérigazgató elmondta: ugyan az idei tél látszólag enyhe volt, a változékony időjárás miatt sok teendője volt a Magyar Közútnak. A gyakori fagyási-olvadási ciklusok hamar nyomot hagynak az utakon, így a cég ezeket folyamatosan javította hidegaszfaltos eljárásokkal.

 

Szilvai József Attila

A november 10-én megkezdődött téli üzem alatt a Magyar Közút mérnökségei több ezer tonna aszfaltot dolgoztak be a 32 ezer kilométernyi hazai közúthálózaton a burkolathibák ideiglenes kezelésére

- mutatott rá.

 

 

A vezérigazgató hozzátette: ahogy a tavasz kezdetével hamarosan beindulnak a melegaszfalt-keverő telepek is,

kezdetüket vehetik a tartósabb, lokális és nagyfelületű javítások, melyekhez több mint 130 ezer tonna aszfaltot fognak felhasználni országszerte burkolatfelújítási munkákra.

Többek között haladnak

  • a Komplex Útfelújítási Programmal;
  • az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP);
  • valamint a Magyar Falu Programmal is (idén a központi költségvetésből újabb 7 milliárd forint érkezik saját gépekkel kivitelezett nagyfelületű javításokra);

Illetve az M1-es tavaly megkezdett nagyszabású revitalizációja is folytatódik, mely minden eddiginél nagyobb volumenben zajlik le.

 

 

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta:

2020-ban 187 útfelújítási projekt valósul meg 582 kilométeren, 95 milliárd forintból.

Kifejtette: 2010 és 2019 között több mint 6000 kilométernyi utat hoztak rendbe 755 milliárd forint értékben.

 

Dr. Mosóczi László

Tavaly a Magyar Közút nonprofit Zrt. beruházásaiban országszerte közel 160 utat sikerült megújítani, 500 kilométeren 65 milliárd forintból - tette hozzá.

Galéria

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Swietelsky Magyarország Kft.StrabagAktuálisútfelújításMagyar Közút Nonprofit Zrt.colasM1-es autópályaEuroAszfalt Kft.Magyar falu programReaszfalt Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.Swietelsky Építő Kft.