2024.03.28, Csütörtök
A szavak életmentő ereje - 30 éves a Székesfehérvári Telefonos Lelkisegély
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

A szavak életmentő ereje - 30 éves a Székesfehérvári Telefonos Lelkisegély

szekszard.hu

2019.11.22. 21:00

Harminc éve szolgálja a krízishelyzetbe került embereket a Székesfehérvári Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat. A jubileumot a Hiemer-ház Báltermében ünnepelte a szervezet. Székesfehérvár közössége nevében Mészáros Attila alpolgármester fejezte ki tiszteletét és köszönetét a szervezet alapítóinak és önkénteseinek.

Hirdetés

A Székesfehérvári Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálatot harminc éve azért hozták létre, mert akkor már az ország több nagyvárosában működött ilyen segélyvonal, és itt is megvolt rá az igény. A kezdetben csak éjszaka hívható szolgálat mára országos hálózattá nőtte ki magát, amely ingyenes, anonim és éjjel-nappal hívható.

 

 

A szolgálatot minden korosztályból keresik a krízishelyzetbe, öngyilkossági veszélybe került emberek családi, párkapcsolati, anyagi vagy egyéb problémáikkal. Székesfehérváron havonta átlagosan 500 hívást fogadnak a képzett ügyelők, akik önkéntesként látják el a feladatukat. Országosan a 150-200 ezret is eléri a krízishívások száma.

Az Empátia Mentálhigiénés Egyesület által működtetett szolgálat lehetőséget ad mindenkinek arra, hogy kétségbeejtő helyzetében kapcsolatot találjon egy másik emberrel, aki kész és felkészült őt meghallgatni, illetve alkalmas arra, hogy a hozzá forduló szabadságát tiszteletben tartva, vele segítő beszélgetést folytasson. Ez a munka igen nehéz és megterhelő, ugyanakkor egy-egy jól sikerült beszélgetés erőt ad a szolgálat munkatársainak.

 

 

„Három évtized nagy idő! Bele sem merünk gondolni, hogy hány hívás, beszélgetés és segítségnyújtás volt az elmúlt harminc évben. Tisztelet és köszönet a város nevében mindazoknak, akik elindították ezt a szolgáltatást Székesfehérváron, akik az elmúlt 30 évben részt vettek és mai is részt vesznek a munkában!” – fogalmazott nyitó beszédében Mészáros Attila alpolgármester.
Hozzátette, bizonyos élethelyzetekben nagy bátorság kell ahhoz, hogy felemeljük a telefont azzal a tudattal, hogy a vonal végén van valaki, aki meghallgatja a problémáinkat, beszélget velünk, segít, és mellettünk van. Nagyon hiányzik a mai világból, hogy legyenek olyan partnerek, akikkel névvel vagy név nélkül, arccal vagy arc nélkül tudunk beszélgetni és a gondjainkat megosztani. Sokkal kevesebb nehéz élethelyzet adódna, ha több ilyen lehetőséghez jutnánk a mindennapokban. Mészáros Attila alpolgármester polgármesteri elismerő emléklapot nyújtott át a jubileum tiszteletére.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) számára fontos ünnep és nagy mérföldkő, ha egy-egy szolgálat jubileumot ünnepel. Idén több születésnapos szervezet van az országban, szerepel köztük 45, 35 és három 30 éves, a beregszászi csoport pedig 5 éve működik – mondta köszöntőjében Dudás Erika pszichológus, a LESZ alelnöke. Úgy fogalmazott: „A mérföldköveket mindig meg kell ünnepelnünk…A székesfehérvári szolgálat erejét az mutatja meg, hogy harminc éven keresztül helyt tudott állni minden nehézsége és küzdelme ellenére. Amikor egy hívó hálás, és oldódik a kezdeti bosszúsága, a bánata és a félelme, akkor az ügyelő is érzi azt, hogy érdemes dolgozni és segíteni. Az önkéntes munkának a lényege, hogy a mi lelkünk is több lesz tőle!

 

 

Farkas István pszichológus, az Empátia Mentálhigiénés Egyesület elnöke személyes hangvételű beszédében fejezte ki köszönetét a kollégáinak. Ugyancsak köszönetét fejezte ki Székesfehérvár Önkormányzatának, hogy a város a kezdettől fogva támogatta a szervezetet többek között a működési helyszín biztosításával.

A köszöntő után szakmai előadásokkal, visszaemlékezésekkel és ünnepléssel folytatódott az esemény, melyen részt vett Östör Annamária egészségüggyel, sporttal és társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos feladatok tanácsnoka is.

AktuálisSzékesfehérvári Telefonos Lelkisegély