2024.04.24, Szerda
Két megyét érintő NATO védelmi igazgatási gyakorlatot tartottak Várpalotán
kormanyhivatal.hu

Két megyét érintő NATO védelmi igazgatási gyakorlatot tartottak Várpalotán

Veszprém Megyei Kormányhivatal

2019.09.30. 16:32

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság és a kormányhivatal kiemelten foglalkozik a védelmi igazgatási feladataival szorosan együttműködve a Magyar Honvédséggel – hangsúlyozta Takács Szabolcs kormánymegbízott Fejér és Veszprém megye közös védelmi igazgatási gyakorlatán.

Hirdetés

Takács Szabolcs elmondta: a megyében az elmúlt 4 évben 4 hasonlóan nagyszabású gyakorlatot tartottak. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke emlékeztetett: a mai kor biztonságát és szabadságát leginkább fenyegető két tényező a tömeges illegális bevándorlás és az ennek következtében megnőtt terrorfenyegetettség.

Hozzátette: a biztonság garantálása érdekében minden szinten a döntéshozóknak kell lépéseket tenniük. A kormánymegbízott szerint a Magyarország NATO-tagságához kapcsolódó gyakorlatlehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk, mi történne, ha valamilyen oknál fogva az ország belső biztonsága, vagy egy határainkon kívüli konfliktus olyan beavatkozást igényelne, amelyben NATO-tagállamként komoly szerepet kell vállalnia az országnak és a megyéknek. Takács Szabolcs arról is beszélt: a gyakorlat pontosan leképezi azokat a pontokat, ahol a társszervek összehangolt működésére, gyors akciójára van szükség.

Veszprém megyét az országos szinten is kiemelkedő számú katonai szervezetei és objektumai – a pápai bázisrepülőtér, az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorló- és lőtere, a 8-as, 82-es, 83-as főutak, valamint a katonai szállítmányok fogadására alkalmas vasúti be- és kirakodó állomások– miatt is méltán nevezhetjük az ország honvédelem szempontjából kiemelten fontos megyéjének.

 

 

A két megye védelmi igazgatási együttműködését méltatta köszöntőjében dr. Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Hangsúlyozta: számos katonai szervezet települt Székesfehérvárra, és a nemzetközi konvojok mozgása kiemelten érinti Fejér megyét. Emlékeztetett arra: a hazai és szövetséges katonai feladatok a megyei védelmi bizottságok számára kiemelt fontosságúak.

Vokla János ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ központparancsnoka szólt arról, hogy a gyakorlat tervezői nemcsak a jó földrajzi adottságok miatt választották Várpalotát helyszínnek, hanem azért is, mert a haderőben egyedül itt található meg az a szimulációs képesség, amelynek segítségével sikeresen lebonyolítható a gyakorlat.

A gyakorlaton – amely Fejér és Veszprém megye védelmi igazgatását érintő nemzetközi szintű, béke időszaki NATO műveleteket szimulált – részt vett

  • a HM Védelmi Igazgatási Főosztálya
  • a Fejér Megyei Védelmi Bizottság Titkársága
  • a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság Titkársága
  • a NATO Erőket Integráló Elem – Magyarország
  • a MH BHK Szimulációs Gyakorló és Kiképző Központ
  • a megyei rendőrfőkapitányságok és katasztrófavédelmi igazgatóságok
  • a Magyar Közút megyei igazgatóságai
  • a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai
  • az Országos Mentő Szolgálat
  • a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége képviselői.
AktuálisNATO védelmi igazgatási gyakorlat