2024.04.17, Szerda
Sokan nem ismerik a rendőri karjelzéseket
police.hu

Sokan nem ismerik a rendőri karjelzéseket

police.hu

2019.08.03. 08:00

A korábban megszerzett tudás a járművezetők körében alkalmazás hiányában gyakran megkopik. A Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az alábbi videóval segít felfrissíteni az ismereteket.

Hirdetés

A Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy rendőri forgalomirányításnál akár kis, akár nagy ívben kanyarodunk, a gyalogosnak elsőbbsége van. Egyenesen haladva a gyalogosnak meg kell állnia, ugyanakkor előfordulhat az is, hogy egy óvatlan gyalogos vagy egy KRESZ-t nem ismerő gyermek lelép a járdáról. Mindig figyeljük a jelzőtáblát is, mert ha az tiltja az egyik irányba haladást (pl. a jobbra fordulást), akkor nem szabad arra mennünk akkor sem, ha a rendőri jelzés szerint mehetnénk. Fontos, hogy a rendőri karjelzések nem csak a járművezetőkre, hanem a gyalogosokra is vonatkoznak.

Amennyiben az útkereszteződésben rendőr irányítja a forgalmat, és a forgalomirányító fényjelző készülék is működik, a rendőri karjelzések szerint közlekedjenek! Ha nincs rendőri forgalomirányítás, és a jelzőlámpák sem működnek, úgy a kihelyezett jelzőtáblák szabályozzák az áthaladás sorrendjét.

 

 

Aktuálisrendőri karjelzés