2024.03.29, Péntek
Ezeket a településeket érinti az 50 milliárdos útfelújítási program
Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Ezeket a településeket érinti az 50 milliárdos útfelújítási program

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

2019.08.06. 08:03

Az ország mind a 19 megyéjében lesznek útfelújítási munkálatok, melynek részeként új alapréteget és új teherbíró pályaszerkezetet építenek be a kivitelezők.

Hirdetés

A Magyar Falu Program keretében országosan 50 milliárd forint értékben 89 szakaszon, mintegy 250 kilométeren valósulhatnak meg teljes körű útfelújítások az idei évben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett országos közúthálózaton el is indultak a program első ütemében szereplő beruházások.

A mostani útfelújítási program elsősorban a mellékutak helyreállítását célozza meg – ezzel a vidék népességmegtartása szempontjából kiemelten fontos összekötő- és bekötőutak rendbetételére lesz lehetőség.

A munkák nagyságrendjétől függően 30-180 napos átfutási idővel végezhetnek a teljes körű felújítási munkákkal csaknem 250 kilométernyi szakaszon. Az ország mind a 19 megyéjében lesznek útfelújítási munkák, a projekteket összefoglaló térkép és projektlista elérhető ezen a linken: https://internet.kozut.hu/magyar-falu-program/


Ezeket a munkálatokat végzik el az útfelújítás részeként

Az érintett útszakaszokon új alapréteget építenek be, a lokálisan teherbírását vesztett felületeken a rossz burkolatot elbontják és új teherbíró pályaszerkezetet építenek be a kivitelezők. A pályaszerkezet cseréket követően kiegyenlítő réteg beépítésével a meglévő burkolat egyenetlenségei kerülnek megszüntetésre, majd erre a felületre új kopóréteget terítenek.

A szakemberek az út menti területeken is elvégzik a szükséges munkákat, például az árkok tisztítását, a vízelvezetést is helyreállítják, új közlekedési táblákat helyeznek ki és a projekt végén az új kopórétegre természetesen új burkolati jelek is kerülnek. A munkálatok általában félpályás korlátozás mellett valósulnak meg.

A projektek összértéke idén és jövőre is 50-50 milliárd forint.

AktuálisMagyar falu program