2020.02.25, Kedd

Hirdetés

Gluténjelző segítőkutyát képeznek Magyarországon
pixabay - illusztráció

Gluténjelző segítőkutyát képeznek Magyarországon

hirado.hu

2019.06.22. 09:00

Magyarország első gluténjelző segítőkutyájának képzésébe kezdett a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület.

Hirdetés

Gofree, a NEO Segítőkutya Egyesület egyik legifjabb tanulója az első gluténjelző segítőkutya lesz Magyarországon. Gofree (Gofri) a képzés befejezésével egy tízéves cöliákiás kislány mellett kezdi majd meg munkáját. A cöliákia egy egész életen át tartó betegség, mely száz emberből egyet érint – olvasható a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület közleményében.

A betegség azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, ami tönkreteszi a beteg szervezetét. Az egyetlen hatékony gyógymód a teljesen gluténmentes táplálkozás, ami rendkívül nehéz: a glutén szinte mindenhol jelen van, ahol élelmiszerrel foglalkoznak, akár egészséges ember számára észre sem vehető szennyezőanyagként is.

A kutyák bámulatos szaglószervükkel a képzést követően képesek a glutént azonosítani. A kislány segítőkutyája, Gofree minden ételről el fogja tudni dönteni, hogy tartalmaz-e nyomokban glutént vagy nem, és ezáltal biztonságos-e kis gazdája számára.

AktuálisNEO Magyar Segítőkutya Egyesületgluténjelző segítőkutyagluténérzékeny