2024.07.21, Vasárnap
Atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen
MTI Fotó: Sóki Tamás - Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója (b) és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora a Paks II. Akadémiáról szóló szerződés aláírásán az egyetemen 2019. május 13-án.

Atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen

MTI

2019.05.13. 18:00

Paks II. Akadémia elnevezéssel két féléves atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen; az első megállapodást hétfőn írta alá Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) a baranyai megyeszékhelyen.

Lenkei István vezérigazgató kiemelte: az új paksi blokkok létesítéséről szóló döntés megszületésekor egyértelművé vált, hogy nagyon sok új szakemberre is szükség lesz. Az ősztől induló két féléves képzésből kikerülő szakemberek "nagyon jó eséllyel" az új blokkok építésében, majd későbbi üzemeltetésében dolgozhatnak - tette hozzá.

Az első együttműködési megállapodást a PTE-vel írták alá, a képzésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem is részt vesz.

Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója ismertetése szerint a szakmérnöki képzés tananyagát a Paks II. Atomerőmű Zrt. a hat felsőoktatási intézménnyel közösen alakította ki. Az azt elvégző és Pakson munkába álló fiatal mérnököknek hosszú életpályamodellt kínálnak - hangsúlyozta.

Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánja Magyarországon egyedülállónak nevezte, hogy hat magyarországi műszaki képzőhely fogott össze, és saját profiljukból a leginkább erős tartalmakkal vesznek részt a képzésben.

Miseta Attila, a pécsi egyetem rektora méltatta a kezdeményezést, azt mondta: a 21. század egyik legnagyobb magyarországi beruházásának kivitelezéséhez olyan mértékű összefogás szükséges, amelyben mindenkinek jut szerep.

Mittler István az MTI érdeklődésére közölte: első lépésben mintegy száz fiatal mérnököt vonnának be a képzésbe.

AktuálisDunaújvárosi EgyetemPTE Atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzésPaks II. Akadémia