2024.04.20, Szombat
A rendkívüli öntözési célú vízhasználat szabályai
pixabay - illusztráció

A rendkívüli öntözési célú vízhasználat szabályai

fejer.katasztrofavedelem.hu

2019.05.08. 15:00

A mezőgazdaságot egyre gyakrabban és mind huzamosabb időn át sújtó aszály miatt egy április 30-án hatályba lépett kormányrendelet bevezette a rendkívüli öntözési célú vízhasználat jogintézményét. Ez az érintett gazdálkodók számára kötött paraméterek mellett egy hónapra rendkívüli vízhasználatot biztosít.

Hirdetés

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatra a tartósan vízhiányos időszakban van lehetőség, a vizet közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással lehet kinyerni, hektáronként legfeljebb 1200 köbmétert. Az ilyen módon öntözött terület nagysága nem haladhatja meg a száz hektárt, megszakítás nélkül maximum egy hónapon át tarthat ez.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz írásban, az elektronikus ügyintézés szabályai szerint kell bejelenteni. Amennyiben tehát az ügyfél nem természetes személy, vagy természetes személy, de jogi képviselő útján intézi ügyét, beadványát kizárólag elektronikus úton nyújthatja be a hatósághoz. A természetes személyek papír alapon is megtehetik a rendkívüli öntözési célú vízhasználatra vonatkozó bejelentésüket.

Aktuálisöntözés aszály víz