2024.03.28, Csütörtök

Magyarországról látja el teherabronccsal az európai piacot a Hankook

MTI, hankooktire-mediacenter.com

2018.03.26. 10:00

89 milliárd forintból hoz létre újabb gyáregységet Rácalmáson a koreai vállalat, ahol a bővítéssel a munkavállalók száma megközelíti majd a 3500-at.

Hirdetés

Még az idén megkezdődik a Hankook rácalmási gyárának negyedik, 89 milliárd forint értékű fejlesztési üteme – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A beruházással 150, magas hozzáadott értéket előállító munkahely jön létre, ezért a kormány 2 milliárd 970 millió forintos támogatással segíti a fejlesztést.

Az új teherabroncs-gyártó egység 2020 júniusának közepén indulhat évente 550 ezer darabos kapacitással. A Hankook a teherautó- és buszabroncsokat 2020-tól nem a Távol-Keletről fogja Európába szállítani, hanem a megemelt kapacitású magyarországi üzemből. A vállalat jelenleg is rendkívül széles belföldi beszállítói hálózatot működtet, itt gyártott termékeinek 98 százalékát külföldön értékesítik.

Kim Han-Jun, a Hankook Tire európai vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere (fotó: hankooktire-mediacenter.com)

Kim Han-Jun, a Hankook Tire európai igazgatója ismertette, hogy a vállalat eddig 880 millió eurót ruházott be a magyarországi üzembe, amely mostanáig 120 millió gumiabrocsot gyártott. Az itteni termelés jelentős mértékben erősítette a Hankook piaci pozícióit Európában és a legjelentősebb autógyárakat - például az Audit, az Opelt, a BMW-t, a Fiatot, a Fordot, a Seatot, a Skodát, Porschét vagy a Volkswagent - látja el gumiabroncsokkal. A Hankook a teherautók és buszok számára készülő gumiabroncsok piacán is megerősítette pozícióit, a növekvő kereslet indokolta a magyarországi üzem bővítését.

 

Több mint háromezer magyar dolgozik a Hankooknál

Galambor Dénes, Dunaújváros térségének országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón a szakemberek képzését szorgalmazta, hogy a gyár - amely már most is csaknem 3300 embernek ad munkát - bővíthesse munkavállalóinak körét. Kiemelte, hogy emelkedő árbevételének köszönhetően a Hankook egyre magasabb iparűzési adót fizet, ezzel hozzájárul Rácalmás és Dunaújváros fejlesztési céljaihoz, továbbá évről évre jelentős összegekkel támogatja a helyi ügyeket és szervezeteket, sportegyesületeket.

A rácalmási üzem 2007 júniusában kezdte meg a termelést a Hankook egyetlen európai gyáregységként. A beruházás első és második üteme összesen 540 millió, a 2015 tavaszán befejeződött harmadik ütem 313 millió euróba került. A gyár évente 19 millió gumiabroncsot állít elő. A Hankook a 7. legnagyobb abroncsgyártó a világon, 180 országban értékesíti a termékeit és 22 ezer embert foglalkoztat.

Galéria

munkahelyekAktuálisautóiparrácalmásüzemfejlesztés