2024.03.29, Péntek

„70 maratonnal a Dunáért” Már 2000 km-t futott a Duna mentén Hidvégi-Üstös Pál

www.dunaujvaros.hu

2017.11.13. 13:06

Hidvégi-Üstös Pál, magyar ultramaratonista egyedülálló sportteljesítményre vállalkozott, amikor szeptember 21-én elindult a Duna forrásától, a Fekete erdőben található Donaueschingenből, hogy 10 országon keresztül fusson el a folyó Fekete-tengeri torkolatáig.

Hirdetés

A futás fővédnöke a Duna Régió Stratégia soros magyar elnökségét a 2017. október 18-19-i  budapesti Éves Fórummal sikeresen lezáró Külgazdasági és Külügyminisztérium. Hidvégi-Üstös Pál a 3000 km-es távnak most a kétharmadánál jár, és már 7 ország határát lépte át a Duna mentén. Az ultrasportoló célja –  aki a mai napon érkezett meg a romániai Orsova városába 2000 km lefutása után –, hogy kivételes teljesítményével felhívja a figyelmet Európa legjelentősebb folyójára és a környezetbarát közlekedés fontosságára.

Az első 1000 km a körülményekhez történő alkalmazkodásról és a ráhangolódásról szólt, mivel a német majd osztrák szakaszon a betervezett napi távolság megtételén túl nem voltunk időhöz kötve. Ez Magyarországon és a határon túli magyarlakta településeken megváltozott, hiszen nagyon sok polgármesteri találkozót szerveztünk, sok iskolába látogattam el, és nagy örömömre több nagyvárosban is felkértek, hogy tartsak előadást a futás céljairól, tapasztalataimról – mondta el Hidvégi-Üstös Pál, majd hozzátette: A leginkább kötött időpontunk a Budapestre való megérkezés volt, hiszen október 18-ra, a Duna Régió Stratégia 6. Éves Fórumára mindenképpen a fővárosba kellett érnem.

Az ultrasportoló 13 nap alatt futotta végig a Duna magyarországi szakaszát, ahol nemcsak beszélgetéseken, találkozókon vett részt, hanem sokan futva vagy kerékpárral is csatlakoztak hozzá. 

Az egy nap alatt lefutott leghosszabb távom 72 km volt, de átlagosan 42-45 km-t futok egy nap. Sokan kérdezik tőlem, hogy bírom – és hogy bírja a sportcipőm. Nekik üzenem, hogy már a harmadik pár kopott el, és hátra van még 1000 km! - tette hozzá az ultrasportoló.

 

Hidvégi-Üstös Pál

Magyar ultrasportoló, aki világszínvonalú, egyedülálló kihívásokat teljesít, ötvözve az emberfeletti sportteljesítményt egy nemes cél üzenetének közvetítésével. Végigúszta és körbefutotta a Tiszát, majd 2000 embert mobilizált egy 5 × 3 napos Tiszavölgy Kalandtúra rendezvénysorozat keretében. Egy afrikai expedíció során nemzetközi csapatot vezetve végigkerékpározta és végigfutotta Afrikát Fokvárostól Alexandriáig, járt a Nyugat-Szaharában, futott a Nílusért Szudánban. 2013-ban húszezer kilométeren keresztül Közép-Ázsiát járta végig magyar felfedezők nyomában.

Aktuális„70 maratonnal a Dunáért” Hidvégi-Üstös Pálsportteljesítményfutás ultramaraton Duna