2024.02.29, Csütörtök

Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetésben részesült Fa Nándor

mti

2017.03.16. 15:13

Fa Nándor úgy látja, a magyar társadalomtól kapja a Magyar Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést, ezért rendkívüli megtiszteltetésnek tartja.

Hirdetés

A földkerülő vitorlázó az MTI-nek elmondta, korábban lekötött programja miatt nem tud ott lenni az ünnepségen, de külön kérte, hogy később személyesen vehesse át a díjat.

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként kapta Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa.

"Ijesztően gyorsan kopnak a negatív élmények, csak a szépek maradnak meg" - tekintett vissza a 63 éves Fa Nándor a 2016-2017-es Vendée Globe szóló földkerülő versenyre, amelyen 93 napos teljesítménnyel a nyolcadik lett saját tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungary-vel - a 29 fős mezőnyből 18-an értek célba. Ezzel a viadal történetének legidősebb versenyzőjévé vált, aki 100 napon belül teljesítette a távot, egyben legjobb időeredményét érte el; az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként az ötödik helyen futott be 128 nap után.

"Van egy nagy adag negatív halmaz, ami miatt mondtam néhány dolgot a célba érkezés utáni napokban, amit most már másképpen érzek. De az a véleményem nem változott, hogy ez volt az utolsó versenyem" - nyilatkozott Fa Nándor, aki éppen Párizsba tartott egy kompozit-konferenciára, ahol versenyzőként és hajóépítőként kérték fel előadónak.

Hajójáról, a 60 lábas Spirit of Hungaryről elmondta, nyáron szétszereli, s kvázi újjáépíti.

"Még nem tudom, mi lesz a sorsa, de én már nem fogok versenyezni vele, mert ehhez rengeteg plusz idő, pénz és energia kell" - tette hozzá. 

A hátralévő Vendée Globe-programok közül kiemelte, hogy május 13-án lesz a hivatalos eredményhirdetés, valamint már van egy meghívása a Elysée-palotába, ahol majd Francois Hollande francia köztársasági elnök fogadja a hajósokat. Számára pedig lényeges a versenyt szervező IMOCA közgyűlése is.

"Ott kiértékeljük a tapasztalatokat, hogy a következő Vendée Globe-ot milyen pozíciók alapján írják ki. Nekem nagyon fontos megosztani tanulságaimat, akár a versenyről, akár a hajóról, hogy ne legyen ekkora szakadék a vitorlások között" - nyilatkozott Fa Nándor, utalva arra, hogy egy szabálymódosítás miatt a mostani mezőnyben a legújabb fejlesztésű hajók támasztóuszonnyal felszerelve versenyeztek, ez pedig sebességelőnyt jelent. Az első négy helyen ilyen hajó végzett.

Fa Nándor jelezte, lassan a Spirit of Hungary-projekt a végéhez ér.

"Lezárul a négyéves ciklus, s én szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget. Legyen az olyan, aki kétkezi munkával segített, legyen egy egyszeri szponzor, vagy olyan, aki a Facebookon keresztül lelkesített, hogy kibírjam a megpróbáltatásokat. Most látom mennyi ember munkája, jó szándéka van abban, hogy sikerült teljesítenem a versenyt, s hogy ilyen jó érzéssel gondoljak vissza rá" - fogalmazott Fa Nándor, aki ötszörös földkerülő vitorlázónak vallhatja magát.

Aktuáliskitüntetésmárcius 15Fa NándorMagyar Érdemrend Nagykereszt