2024.04.26, Péntek

Rendkívüli testületi ülés Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2016.07.07. 11:18

Rendkívüli testületi ülést tartott a város képviselő-testülete csütörtökön reggel, ugyanis több olyan közbeszerzési ügy van folyamatban, ami nem tűrt halasztást. Döntöttek arról a képviselők, hogy elkezdődhet a Salétrom utcai sétány kialakítása, augusztus közepéig tíz fitneszpark építésére nyújthat be pályázatot a város, de elindult a Sóstó Természetvédelmi Terület felújítását felügyelő műszaki ellenőr kiválasztása és lezárult a stadion kivitelezőjének kiválasztása esetében a közbeszerzési eljárás részvételi szakasza.

Hirdetés

A Nemzeti Szabadidős - Egészség Sportpark Programon való részvételre fogadott el javaslatot a testület. Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy a minap kapta meg az önkormányzat a felhívást a részvételre, ami gyakorlatilag a települések számára biztosít pályázati lehetőséget. Sortparkokat, futópályákat lehet kialakítani, melyre ebben az évben mintegy egymilliárdos a keret. Fehérvár maximum tíz ilyen park kialakítására nyújthat be pályázatot. A mostani döntés felhatalmazta a város polgármesterét, hogy beadhassa a Fehérvár a pályázatot. A napirend tárgyalásánál elhangzott, hogy az elmúlt években sok hasonló fejlesztés történt a szabadidős parkok kialakításában a városban, melyeket tovább szeretnének bővíteni. Ezek használata is, akárcsak a mostani fitnesz parkoké teljesen ingyenes lesz.

 

A Sóstó vonatkozásában két előterjesztés is szerepelt a napirendi pontok között: a természetvédelmi területen végzendő munkálatok műszaki ellenőrének kiválasztására indult meg a közbeszerzés, a stadion estében pedig már a kivitelezési közbeszerzés egyik utolsó szakasza zárult le. Ez utóbbi esetében már csak egy eljárás van vissza, hogy az építési munka kivitelezőjét ki lehessen választani és mielőbb elkezdődhessenek a munkálatok.

 

A Salétrom utcában elindulhat hamarosan a burkolatfelújítás, melynek megindították a közbeszerzési eljárását. Molnár Tamás a körzet önkormányzati képviselője a lakók nevében kérte a testületet, hogy támogassák a közösségi tér fejlesztését, ami már régi kérése volt az lakóknak és most végre elindulhat. A város polgármestere Cser-Palkovics András is kiemelte, hogy a környéken tartott lakossági fórumokon is mindig felmerült a sétány felújításának kérdése.

 

Felülvizsgálják a város zajtérképét

Ötévente a város zajtérképét felülvizsgálják, melyre jogszabály is kötelezi a várost. Fehérvár még 2012-ben készíttetett zajtérképet, melynek alapján a rá következő évben egy intézkedési terv készült. A zajtérkép a vendéglátóhelyek és a szórakozóhelyek által okozott zajhatásokon kívül átfogó képet ad a környezeti zajterhelésről és információt ad arról, hogy a fehérváriak mekkora részét, milyen mértékben érinti zajterhelés. A korábbi intézkedési terveknek megfelelően számos fejlesztés megvalósult, többek között zajvédő fal épült az elkerülő mellett, ami tovább is épült, városi körforgalmak épültek, zajlik a jelzőlámpás rendszer teljes felújítása, kerékpárutak épültek és számos helyen megújult a burkolat, ami szintén csökkkenti a városlakókat érintő zajterhelést. A zajtérkép mostani felülvizsgálatánál külön kérése volt a testületnek, hogy a szórakozóhelyek és a vendéglátóhelyek okozta zajterhelés is kerüljön rá a térképre.

forrás: szekesfehervar.hu