2024.07.19, Péntek

45 ezer migránst kívánnak Magyarországra visszatoloncolni

2016.06.23. 17:53

A csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, milyen lenne, ha a mostani népszavazáson Magyarország lenne Nagy-Britannia helyében.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóját a magyar válogatott bravúros Eb-szereplésének méltatásával kezdte, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a titkosszolgálati jelentések szerint az elmúlt 48 órában fokozódott a terrorveszély a franciaországi tornán. „Emiatt arra kérjük az Eb-re utazó magyarokat, hogy fokozottan tartsák be a terror elhárítást szolgáló intézkedéseket” – fogalmazott Lázár János.


A miniszter kitért rá, hogy jövő héten az Európai Tanács ülése a migrációs válsággal foglalkozik. Ezzel kapcsolatban elmondta, a 179 ezer nálunk regisztrált migráns közül 45 ezret várhatóan Magyarországra kívánnak visszatoloncolni Európából. „Hazánk álláspontja szerint nincs jogi lehetőség erre, mert ők nem itt, hanem Görögországban jutottak be az Európai Unióba” – hangsúlyozta a miniszter.


Hozzátette, az osztrák kormány hamarosan új migrációs szabályozást léptet életbe, eszerint legfeljebb 32 ezer főt hajlandó befogadni, az efölötti migránsokat visszatoloncolják. Ehhez kapcsolódva közölte, a magyar kormány közös munkabizottság felállítását kezdeményezte az osztrák féllel. 


A britek uniós tagságáról döntő népszavazásról Lázár János elmondta, a népszavazásnak mindkét kimenet esetén jelentős hatása lesz Európára. „Az esetleges bennmaradásnak is lesznek következményei, mert nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kilépés ilyen mértékű támogatottságát” – mutatott rá a politikus.


Kérdésre válaszolva Lázár János kifejtette, ha nálunk kerülne sor népszavazásra az uniós tagságról, a kérdést sokkal nehezebb lenne megítélni, mint 2004-ben hazánk belépésekor. Bár több szempontból előnyösnek tartja az uniós tagságot, személy szerint ő sem lenne biztos abban, hogy mire szavazna. „A magyar választópolgároknak azt ígérték 2004-ben, hogy a fizetéseik közeledni fognak az uniós fizetésekhez a belépés után, ez nem történt meg” – érzékeltette a helyzetet egy példával Lázár János.


A regon.hu kérdésére válaszolva a politikus foglalkozott a Magyar Idők hírével, miszerint az építőipar élénkítésére még idén 500 milliárd forintnyi új közbeszerzést fog kiírni a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő. A miniszter elmondta, az új közbeszerzések nem új beruházásokat jelentenek, hanem a már ismert projektek (mint például a megyei jogú városok gyorsforgalmi elérhetőségének beruházásai, vagy a balatoni vasutak felújítása) felgyorsítását. Hozzátette, ezekhez képest változás Budapest tekintetében várható, Tarlós István főpolgármesternek ugyanis van egy javaslata főváros közlekedésének javítása érdekében, amivel szemben a kormány nyitott. A politikus a projektet nem nevesítette.


A miniszter a kormányinfón előre jelezte a kormány pénteki ülésének témáit. Hangsúlyozta, hogy a kabinet számos nagyberuházásról végleges döntést fog hozni. Ennek megfelelően szó lesz a Liget-projektről, a budai palota fejlesztéséről, a Széchenyi-könyvtárról, a kúria épületéről, a Ludovika építkezéséről, a Pannon park-projektről, az M4-es beruházás lezárásáról, valamint az összes vasúti és közúti fejlesztésről.
A pénteki kormányülés ezen túlmenően többek közt a további témákkal foglalkozik majd:
•    az önkormányzati dolgozók sztrájkjával,
•    az alkotmánybíróság döntésével a népszavazásról,    
•    az eddigi magyar szerepléssel a foci Eb-n,
•    a kárpótlási törvény alkotmánybíróság általi visszaküldésével,
•    a mintagazdaságokkal,
•    a tej áfacsökkentésével
•    és a nyári gyermekétkeztetéssel.
(regon.hu)

 

Galéria