2024.06.25, Kedd

Debrecenbe érkezett a Pentele-híd

2016.05.25. 10:34

Daruval emelték a dunaújvárosi Pentele híd makettjét a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ bejárata elé május 23-án. 

Daruval emelték a dunaújvárosi Pentele híd makettjét a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ bejárata elé május 23-án. A makett a június közepén megnyíló építészeti kiállításhoz kapcsolódóan került Debrecenbe.

A debreceniek is közelről megcsodálhatják a Pentele-hidat, amelynek a mintegy tíz méteres modelljét a június közepén nyíló építészeti kiállításhoz kapcsolódva emelték be a Baltazár térre, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ bejárata elé. A makettet a kiállítás idejére a Közlekedési Múzeum bocsátotta a MODEM rendelkezésére.

A 2007-ben átadott híd szerkezete kategóriájában, vagyis az úgynevezett kosárfülíves hidak között méreteit tekintve akkor világrekorder volt. A Pentele-híd valójában három részből áll: az ártereken átnyúló hagyományos, többtámaszú acél gerendahidakból a bal és jobb parton (utóbbi jóval nagyobb, közel egy kilométer hosszú, előbbi mindössze 300 méter), középen pedig a Duna medrén átívelő, két pilléren nyugvó és 307,9 méter fesztávolságú kosárfülíves szerkezetből. Ilyen megoldással Magyarországon akkor még nem épült híd, és világviszonylatban is 60 méterrel haladta meg az addig épített legnagyobbat, az Osakában álló Sinhamadera hidat.

A debreceni tárlaton bemutatják továbbá a híd acélszerkezetének próbaterhelési modelljét, kísérőprogramokon pedig – látványos és szemléletes módon – szakemberek megismétlik a próbaterhelési vizsgálatokat is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Galéria

Aktuálispentele híddebrecenépítészeti kiállítás