2024.03.02, Szombat

Székesfehérváron is megszólal a csodazongora

2016.03.09. 14:11

Rendkívüli zenei élményben lesz részük a március 18-i komolyzenei est résztvevőinek a Vörösmarty Színházban.

Hirdetés

Rendkívüli zenei élményben lesz részük a március 18-i komolyzenei est résztvevőinek a Vörösmarty Színházban. Székesfehérvár vendége lesz Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és megszólaltatja az általa tervezett, egyedülálló hangáramvonalas zongorát. A „Skandináv est” című eseményre még lehet jegyeket váltani a Vörösmarty Színházban.  

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc hangversenybérletének keretében látogat Székesfehérvárra, hogy bemutassa csodahangszerét. A rendkívül különlegesnek ígérkező, „Skandináv est” című programra március 18-án, pénteken 19.00 órakor kerül sor a Vörösmarty Színházban. Felcsendülnek Jean Sibelius, Edvard Grieg és Niels Wilhelm Gade alkotásai, közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, vezényel Drahos Béla. Ezt megelőzően kora délután két időpontban is fellép a művész a teátrumban, az „Új a PartiTúra” ifjúsági hangversenysorozat keretében.

Bogányi Gergely zongoraművész napjaink egyik legnagyobb élő legendája. Zenész család szülötteként hamar kapcsolatba került későbbi hivatásával. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián, az Egyesült Államok-beli Indiana Egyetemen, valamint a helsinki Sibelius Akadémián végezte. Hatéves korában különdíjat, kilencévesen első helyet szerzett a nyíregyházi országos zongoraversenyen, azóta számos verseny győztese, díjazottja. 1996-ban a világ egyik legrangosabb versenyén, az ötévenként megrendezésre kerülő budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen szerepelt kitűnő eredménnyel. Szintén ebben az évben elnyerte szülővárosa legnagyobb kitüntetését, a „Vác város díszpolgára” címet, majd 2000-ben a Magyar Köztársaság Liszt-díját. 2004. március 1-jén Kossuth-díjjal tüntették ki. Mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze, repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel.

A Bogányi Gergely által megálmodott hangáramvonalas zongora tíz év kemény munka eredményeként valósult meg, a hangszert 2015 elején végre fizikai valójában is bemutatták. A több mint 18 ezer alkotórészből álló mestermű megszületéséhez kitűnő formatervezők és hangszerkészítő mesterek csapatának hosszú, különleges együttműködése szükségeltetett. A forradalmi újítások közül a legfontosabb, hogy a hangszer lelke, az úgynevezett rezonáns nem fából, hanem karbon-kompozitból készült és gyakorlatilag teljesen ellenáll a környezet változó hatásainak. Lényegi újdonság a formabontó, a szokásos zárt struktúrát kinyitó két lábas tartószerkezet, amelynek különleges formai és technológiai kiképzése egy további, alsó hangcsatornát nyit a hallgatóság felé. A fejlesztő kalandban résztvevő szakemberek folyamatosan arra törekedtek, hogy megtalálják a hangminőség tökéletesítéséhez vezető utakat.

A Bogányi versenyzongora bemutatása lehetőséget kínál arra, hogy a székesfehérvári zenebarátok is találkozhassanak az időn túli hangzással. A jövő pénteki Skandináv estre még lehet jegyeket váltani a Vörösmarty Színházban.

További részletek olvashatóak a www.arso.hu portálon.  

Galéria

Helyi hírekbogányi gergelycsodazongoravörösmarty színházskandináv est