2024.02.23, Péntek

Ráckeresztúr: szakmai konferenciát tartottak a tinédzserek szerhasználatáról

2016.05.03. 11:28

Szerhasználó tinik rehabilitációja címmel tartott szakmai konferenciát a Magyarországi Református Egyház Fiatalkorúak Rehabilitációs Otthona Ráckeresztúron hétfőn.

Hirdetés

Szerhasználó tinik rehabilitációja címmel tartott szakmai konferenciát a Magyarországi Református Egyház Fiatalkorúak Rehabilitációs Otthona Ráckeresztúron hétfőn. A rendezvényen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bemutatta a készülő új ifjúságvédelmi stratégiát.

- Készül az új ifjúságvédelmi stratégia, amely az ifjúságot érő káros hatások elleni védekezés alapjául fog szolgálni - mondta köszöntőjében Balog Zoltán, aki hangsúlyozta, hogy az akcióterv fő iránya az oktatás-nevelés, a tehetséggondozás, a foglalkoztatás és az otthonteremtés.

Célnak nevezte, hogy a stratégiában "összehozzanak" minden fontos eszközt, illetve azokat a szereplőket, akik elkötelezettek a fiatalokat a tanulás, a munka és a családalapítás útjára terelni a káros szenvedélyek helyett. A stratégiát néhány hónapon belül a kormány elé terjesztik.

Balog Zoltán fontosnak nevezte, hogy a tinédzserek számára az ürességgel szemben megmutassák az élet értékeit, mint amilyen a családalapítás, az otthonteremtés vagy a munkahely, amelyekhez az állam jelentős segítséget nyújt. Egy is sok szerhasználóból - fogalmazott, hozzátéve: nemcsak a drogfogyasztást kísérő kórházi számlákról, a bűnözésről, az emberi környezetben okozott tetemes károkról van szó, hanem a tönkrement életekről is.

A református egyháznak úttörő szerepe volt a szenvedélybetegek kezelésében az elmúlt évtizedekben. A fiatalkorúak tavaly átadott, 400 millióból létesült rehabilitációs otthona a gyümölcse annak a sok munkának, amelyet Ráckeresztúron már évtizedek óta végeznek. A 2015 decemberében nyílt intézménybe a jelentkezők két hét próbaidő után nyerhetnek felvételt. A fiatalok ottlétük alatt egyéni és csoportos terápiás foglalkozásokon vesznek részt, sok sport-, művészeti, élménypedagógiai foglalkozás mellett a hit megélése révén gyógyulhatnak. Az otthon egyelőre 10-18 éves fiúkat fogad és 30 férőhelyes. Jelenleg nyolc lakójuk van, velük többek között gyermekpszichiáter, pszichológus, addiktológiai konzultáns, ápolók, felépült szenvedélybetegek foglalkoznak.

Beszterczey András, a református szeretetszolgálat irodavezetője közölte, az országban ilyen jellegű rehabilitációs intézmény összesen kettő van.
- Az otthon közössége a rehabilitációnál többet nyújt, mert nem a megmaradt képességeket hozza felszínre, hanem új képességeket is szereznek az idekerülők - hangsúlyozta az irodavezető. 
 

forrás: mti

Galéria

Helyi hírekráckeresztúrrehabilitációs otthonbalog zoltánszerhasználatszenvedélybeteg