2024.05.25, Szombat

Moszkva: büntessék meg a szovjet katonasírok meggyalázóit

2016.02.06. 22:22

Az orosz védelmi minisztérium követeli a magyar hatóságoktól, hogy kutassák fel és büntessék meg azokat, akik a Fejér megyei Csóron meggyalázták a szovjet katonasírokat - jelentették pénteken orosz hírügynökségek. A csóri polgármester elítélte a történteket, amelyekkel hétfőn szembesült, és bejelentése után a rendőrség folytat eljárást az ügyben.

Orosz hírügynökségek Vlagyimir Popovot, a katonai emlékhelyek gondozásával foglalkozó minisztériumi osztály vezetőjét idézték, aki kijelentette: sajnálatos, hogy a vandál cselekedetről a magyar hatóságok csak február 4-én értesítették az orosz védelmi minisztériumot. Hozzátette, hogy a sírkertben négy obeliszket ledöntöttek - közülük az egyik nem helyreállítható -, míg a központi helyen lévő márvány emléktáblát hat helyen megrongálták. Az orosz védelmi tárca képviselője közölte, hogy a kár mértékét felmérve, már pénteken hozzálátnak a sírok helyreállításához.
Emlékeztetett egyben arra, hogy tavaly év végén már helyreállították ezt az emlékhelyet azt követően, hogy októberben is vandál támadás érte. Akkor leverték és összetörték a katonasírokon lévő névtáblákat, míg a központi helyen lévő obeliszkről leverték a vörös csillagot.
Csete Krisztián (független) polgármester az MTI-nek pénteken elmondta: hétfőn szembesült a történtekkel és azonnal értesítette az orosz nagykövetség munkatársát. Bejelentést tett a körzeti megbízottnál, majd a nyomozók helyszíni szemlét is tartottak. Azóta a rendőrségi kihallgatások folyamatosan zajlanak - tette hozzá. 
A településvezető elítélte a történteket és jelezte, a faluban korábban történt hasonlóan vandál cselekedetek alapján fiatalok követhették el a rongálást. Megemlítette, hogy a csóri emlékhely az országos átlagnál is rosszabb állapotban volt, ezért tavaly decemberben az oroszok megkezdték a helyreállítását.
 

mti

 

Galéria

Helyi hírekrongálásszovjet emlékműCsór