2024.04.24, Szerda
5236 látogatója volt a székesfehérvári Alba Innovár központnak
Alba Innovár - Digitális Élményközpont - Facebook

5236 látogatója volt a székesfehérvári Alba Innovár központnak

szekesfehervar.hu

2018.06.18. 17:07

Az országban elsőként világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg a diákok az Alba Innovárban.

Hirdetés

Egyedülálló az is, hogy a Székesfehérváron tanuló diákok közel harmada részt vett programjaikban: szakkörökkel, táborokkal, nyílt napokkal és más eseményekkel együtt összesen 5236 látogatója volt a központnak a 2017-2018-as tanévben.

A digitális élményközpont elsődlegesen iskolásoknak tart foglalkozásokat és szakköröket a hét négy napján délelőtt, valamint délután. A diákok megismerkedhetnek a digitális világot működtető technológiával és annak lehetőségeivel annak érdekében, hogy biztonsággal igazodjanak el az információs társadalomban és hasznos segítséget kapjanak jövőbeli pályaválasztásukhoz is.

 

szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

 

Szakkörökkel, táborokkal, nyílt napokkal és más eseményekkel együtt összesen 5236 látogatója volt az Alba Innovárnak a 2017-2018-as tanévben.

Sok-sok bemutatót tartottak fiataloknak, felnőtteknek, tanároknak, vezetőknek, polgármestereknek, sportolóknak, külföldi delegációknak, civil szervezeteknek, tankerületeknek és támogatóknak is. 2017. szeptembertől 2017. december közepéig minden székesfehérvári iskola 7 - 9. osztálya, 2018. januártól - június közepéig pedig a 7-9-11. osztályok kaptak lehetőséget arra, hogy egy tanítási napot az Alba Innovár Digitális Élményközpontban töltsenek, és megismerkedjenek a 21. század digitális világával.

 

szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

 

„5236 diák fordult meg ebben a tanévben az Alba Innovárban, ez egy elég jelentős szám ahhoz, hogy ebből már következtetéseket lehessen levonni. Akik találkoztak a diákokkal, azt jelezték vissza, hogy a fiatalok nagyon jó kezdeményezésnek tartják az élményközpontot, az volt a kérdésük, hogy miért nem ilyen minden nap az iskolában, a tanárok pedig azt kérdezték, hogy lehet megjeleníteni az iskolákban ezt a fajta tudást.” - mondta el a digitális élményközpontban Székesfehérvár polgármestere abból az alkalomból, hogy bemutatták az eddigi tapasztalatokat és a digitális élményközpont nyújtotta lehetőségeket a székesfehérvári közgyűlés tagjainak.

Cser-Palkovics András kiemelte, érdemes a továbbfejlesztés gondolatát is felvetni a következő hónapokban. A polgármester szólt a felnőttoktatás kérdéséről is, kiemelve, hogy a város ipara már most is megmutatja, hogy melyek a legfontosabb trendek a világ iparában, ezek pedig a digitalizáció, a robottechnika irányába mutatnak. „Erre kell felkészíteni a városban élő fiatalokat és a jelenlegi munkaerő robotikára történő átképzése is kulcsfontosságú az Alba Innovárral együttműködve.” - tette hozzá.

 

szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

 

Tanév végi összegzésében Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője elmondta, hogy az iskolák nagyon pozitívan fogadták tevékenységünket, és többnyire várták a megkeresésüket.

Az iskolavezetés, illetve a pedagógusok személyes hozzáállásától függően azonban jelentős különbségek voltak abban, hogy mennyire éltek a felkínált lehetőségekkel. „Egyes iskolákkal kifejezetten intenzív, és sokoldalú kapcsolat jött létre. Ezekből az iskolákból minden osztály élt a felkínált program lehetőségével. Tevékenységünk eredményességét mutatja az iskoláktól kapott köszönőlevelek száma.” - mondta el a tapasztalatokról.

A központban a legkorszerűbb digitális eszközök: virtuális valóság lehetőségei (VR), HP Sprout, okospadló (Wizefloor), LEGO Mindstorms EV3 robotok, 3D nyomtatók, Micro:bit-ek, ritkán látható humanoid robotok – Pepper, Nao és EdBot - várják a táborozó diákokat.

„Fontos, hogy a hetedikes és kilencedikes diákok már tudják, milyen digitális lehetőségek, képzések vannak. Nem állítjuk, hogy egy nap alatt csodát lehet csinálni, de annyit lehet, hogy elindítunk egy új gondolkodásmódot, illetve hozzásegítjük a fiatalokat egy új gondolkodás kialakításához. A központ célja a digitalizáció lehetőségeinek megismertetése és az, hogy bevezessük a gyerekeket a programozásba, illetve hogy egy egészen új módszertannal találkozhassanak.” - fogalmazott Laufer Tamás, aki elmondta, hogy az élményközpontban a gyerekek megismerhetik, hogyan lehet együttműködően tanulni, egyénre szabott oktatásban részt venni és projektszerűen tanulni.

 

szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

 

Laufer Tamás szólt arról is, hogy az Alba Innovár nem „előreszalad” a digitális tudás közvetítésében, hiszen a város nagy ipari vállalatainál robotok és emberek már régen együtt dolgoznak. Kiemelte, hogy a jövőben sok foglalkozás meg fog szűnni, vagy átalakul, ezzel együtt el kell fogadni a digitalizációt és lehetőségként kell felfogni.

Az Alba Innovárban a tanév lezárultával is folytatódik az ismeretterjesztő munka, 4 nyári táborra 6 székesfehérvári iskola delegált diákokat.

A digitális élményközpontban táboroznak majd a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Hétvezér Általános Iskola, az István Király Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Vasvári Pál Gimnázium, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai is.

Galéria

KultúraSzékesfehérvárFejér megyedigitális élményközpontAlba Innovár