2024.04.16, Kedd

Március végétől a Gorsium közönsége is láthatja majd a Pompeji-kiállítást

mti

2017.03.06. 10:06

Több mint százezren látták a szegedi Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítását. Bár a kiállítás szegeden bezárta kapuit, ugyanakkor a Székesfehérvár határában meghúzódó Gorsium-nál március végétől már látható lesz a tárlat.

Hirdetés

Hegedűs Anita közölte, a bő nyolc hónapig látogatható tárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeum második legnépszerűbb, és egyben jegyárbevétel szempontjából a legsikeresebb kiállítása lett, összesen 101 228-an látták. Hozzátette: a közgyűjtemény legtöbb látogatót vonzó tárlata a 2014-es fáraókiállítás volt 114 ezer vendéggel.

A Szegeden három helyszínen megrendezett kiállításra a nápolyi régészeti múzeumból 120 műtárgy érkezett, köztük több nagyméretű szobor és falfestmény, bronz használati tárgyak és kerámiák. A Móra Ferenc Múzeum központi épületében a látogatók megismerhették az ókori város központját, a fórumot, a korabeli házak berendezését, a rómaiak életében fontos szerepet betöltő kertkultúrát. Az érdeklődők képet kaphattak arról, miként pusztította el 79-ben a Vezúv kitörése a települést és hogyan őrizte meg az emlékét a vulkáni hamu és kőtörmelék.

A Fekete házban az ókori Pompejiből és Szombathelyről, az Aquincumból, és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyak segítségével a kor gasztronómiájával, a gladiátorokkal és a római kori erotikával ismerkedhettek meg a látogatók. Míg a Kass Galériában a rómaiak által barbároknak nevezett népek Szeged körüli életét bemutató régészeti kiállítás volt látható.

A szervezőknek sikerült megállapodni a nápolyi múzeummal, így a tárlat anyagát március végétől a Székesfehérvár melletti Gorsium közönsége láthatja majd.

KultúraSzékesfehérvárkiállításgorsiumPompeji