2024.04.20, Szombat

300 fiatal szerepel majd a forradalomidéző utcaszínházi előadásban

MTI, szekesfehervar.hu

2016.10.13. 14:18

A Magyar Advent című utcaszínházi előadással emlékeznek Székesfehérvár belvárosában az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára október 24-én.

Hirdetés

A Városház tértől a Hotel Magyar Király előtti térig öt színpadon, a hatvan évvel ezelőtti történések dramaturgiájára építve zajlik majd az előadás 300 fiatal részvételével. Az ünnepi program szellemiségének bemutatására "Örökifjak" címmel videoklip is készült.

 

Az október 24-i jubileumi műsorban színészek, táncosok és fehérvári fiatalok működnek majd közre. A fináléban összefonódik a néptánc és a modern tánc, mintegy jelképezve, hogyan egészíti ki egymást múlt és jelen. A program részeként a Hotel Magyar Király előtti téren megjelennek a kor szellemét idéző harci járművek, légvédelmi lövegek, illetve egy tank, továbbá az előadás szerves részét képezi egy Csepel teherautó is. Az esemény zárásaként nemzeti színekben pompázó tűzijátékot láthatunk majd. Az ünnepi program szellemiségének bemutatására "Örökifjak" címmel videoklip is készült fehérvári fiatalok közreműködésével, Matuz János ötlete alapján.

 

Cser-Palkovics András polgármester szerint egészen más hangulata lesz egy olyan megemlékezésnek, amelyen fiatal diákok idézik meg a történelmi eseményeket, mint egy hagyományos módon lebonyolított rendezvénynek.  A vetítésen résztvevő diákok figyelmét arra hívta fel, hogy 1848. március 15-höz hasonlóan október 23. is a fiatalokról szólt, akik aznap reggel iskolába, egyetemre indultak és a nap végére már forradalmárok voltak. Kiálltak a nemzet és a piros-fehér-zöld színek mellett, annak ellenére, hogy közülük sokan meghaltak, sokakat bebörtönöztek vagy külföldre kényszerítettek.

 

Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, az utcaszínházi előadás rendezője elmondta, hogy soha ekkora színházi rendezvényt nem rendezett még. Kiemelte, olyan különleges darabot készítenek, amelyen lehet nevetni, sírni, megdöbbenni, az egész eseményfolyam végén pedig megrendülni és felemelkedni. 

 

A produkció zenéjét Szirtes Edina Mókus és Cserta Balázs szerezte, a koreográfiáért Majoros Róbert és Rovó Tamás felel.

KultúraSzékesfehérvár1956színházforradalom