2024.04.25, Csütörtök

Fűtéskorszerűsítés - mit tehetünk még a fűtésszezon előtt?

fejervar.hu

2018.09.20. 10:00

Vége a nyárnak, mindenki visszatért a tengerpartról és a gyerekek is megkezdték az idei tanévet. Mindez elkerülhetetlenül emlékeztet bennünket arra, hogy vészesen közeledik az idei fűtési szezon. Ha ez rémisztően hangzik, akkor van egy jó hírünk: még mindig van egy kis idő, hogy korszerűsítsünk a lakásunkon, és az idei telet kellemesebb klímában töltsük. Összeszedtük, hogy mik a lehetőségek, amiket még idén megvalósíthatunk, és mit célszerű jövőre beütemezni.

Hirdetés

Az elavult fűtőberendezések, illetve elöregedett nyílászárók sok lakónak okoznak fejfájást a tél közeledtével. A korszerűtlen, sokszor veszélyes állapotban lévő berendezésekkel nem lehet eléggé kifűteni a lakásokat, ráadásul a meleg könnyen elillan az ablak- és ajtóréseken. Emiatt a fűtés számla is magas lesz, és még csak kellemes hőmérsékletet sem tudunk teremteni otthon. Ilyenkor célszerű a fűtési rendszert korszerűsíteni, illetve épületeinken korszerűsíteni.

Lássuk, mit kell tennünk, hogy otthonainkban melegebb legyen, és egyúttal a fűtési költségeket is csökkentsük!

  • nyílászárócsere
  • az épület külső szigetelése
  • fűtéskorszerűsítés
  • megújuló energiák alkalmazása

A fentiek korszerűsítésével bizonyos esetekben akár 60 százalékot is spórolhatunk.

Ezek közül a nyílászárócsere egyértelműen a leggyorsabb, hiszen a legtöbb esetben nincs szükség engedélyeztetésre, és még egy nagyobb családi ház esetén is egy-két nap alatt befejeződik. Ezzel érdemes akár még idén foglalkozni az utolsó meleg napokat kihasználva.

A korszerűtlen fűtési rendszerek nagyon sok ingatlan költségeit növelik meg, ráadásul veszélyesek is lehetnek a lakókra nézve. Javasolt tehát a berendezés cseréje, ez azonban már több időt vesz igénybe, így idén valószínűleg már elkésett vele. Ha a készüléket nagyobb teljesítményűre cserélné, vagy változtatna a fűtési rendszeren, akkor a kazáncsere engedélyhez kötött. Ehhez egy gázterv készítése szükséges, amit a gázszolgáltatónak jóvá kell hagyni, majd üzembe helyezés előtt szintén nekik kell ellenőrizni.

Az épület szigetelése is több időt vesz igénybe, de érdemes foglalkozni vele, mert jelentős megtakarítás érhető el vele. A megújuló energiák felhasználásához érdemes szakember véleményét is kikérni, hogy minél jobb eredményt érjünk el vele.

A fentiekből is látszik, hogy sokféleképpen javíthatunk otthonunk klímáján. Érdemes is foglalkozni vele, mert egy igényesen kivitelezett, szükségszerű korszerűsítés költségei hosszú távon biztosan megtérülnek.

Kirakattélfűtésfűtéskorszerűsítésfűtési szezon

Ajánljuk még