2024.03.02, Szombat

Innovációs díjat nyert a dunaújvárosi szabadalom

2016.04.06. 11:43

Hirdetés

A biztonságos acél közúti visszatartó rendszer megalkotásáért Innovációs Díjat kapott a a DAK Acélszerkezeti Kft. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától. Az általuk kifejlesztett korlátrendszer még az autóbuszt is vissza tudja vezetni az útra ütközés és kisodródás esetén.

A fejlesztés célja egy versenyképes, könnyű, de egyben biztonságos acél közúti visszatartó rendszer megalkotása volt. Az új rendszer nagy előnye, hogy kompatibilis az országban mindenfelé alkalmazott rendszerekkel. Szempont volt még az egyszerűség, a kevés elem, a könnyű szerelés és karbantartás, melyek együttesen olcsó üzemeltetést tesznek lehetővé. 
A rendszer működésének újszerűsége az ütközés-visszatartó sinus elem és az oszlop kapcsolatának kialakításában rejlik. Egy olyan újszerű megoldást sikerült kifejleszteni, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2015. szeptember 8-án a szabadalmi oltalmát elismerte, bejegyezte, de már az Európai Szabadalmi Hivatalnál is folyik a bejegyzési eljárás. 

A korlátrendszer biztonságosabban „kezeli” az járműütközéseket, a szalagkorlát nem szakad el, ha nekimegy egy autó, még az autóbuszt is vissza tudja vezetni az útra. Ha betonkorlátnak megy neki egy jármű, ott akkora erőhatás éri az utasokat, ami már veszélyes, súlyos sérüléseket okozhat. Ez a rendszer rugalmas, a járműben ülők szinte semmiféle erőhatásnak nem lesznek kitéve, ha nekimegy.

Galéria

Helyi hírekDunaújvárosDAKszalagkorlátközúti biztonság