2021.10.20, Szerda

Helyi hírek

Mi okozza a drasztikus áremelkedéseket az építőipari termékeknél?

2021.06.24

Erre az egyre égetőbb kérdésre számos figyelemre méltó válasz érkezett az újHÁZ Centrum sajtóeseményén, amelyen az is kiderült, hogy a drágulás ellenére a magyarok körében komoly felújítási láz uralkodik.

Már gurulhatnak a kerékpárok a megújult siófoki hídon

2021.06.22

A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában és a Swietelsky Magyarország Kft. kivitelezésében valósult meg.

Kosztümkiállítás nyílt a Vörösmarty színház jelmezeiből a Károlyi kastélyban

2021.06.20

Különleges kiállítás nyílt meg Fehérvárcsurgón a Károlyi Kastélyban. Július elejéig nemcsak a csodaszépen berendezett szobákban gyönyörködhetnek a szemek, hanem a Vörösmarty Színház jelmezeiben is. Június 26-án pedig 11 órától a színház jelmez- és kelléktár vezetője tart izgalmas tárlatvezetést.

Fejér megyében emelkedett a termőföld ára

2021.06.18

A legdrágább megye tavaly Hajdú-Bihar lett 2,33 millió forintos hektárárral.

Az új intermodális csomópont javítja a bicskeiek közlekedését

2021.06.16

A bicskei komplex beruházás tucatnyi, önállóan is értelmezhető közlekedési fejlesztést tartalmaz, így hatását az egész város közlekedésére kifejti.

Ingyenes futballtörténeti kiállítást nyitott az MTI Nemzeti Fotótár

2021.06.14

A kiállítás az Európa-bajnokság végéig ingyenesen látogatható a budapesti Szabadság téren, a debreceni Nagyerdei Stadion mellett, az esztergomi Széchenyi téren, a győri Megyeháza téren, a kaposvári Kossuth téren, a székesfehérvári Sóstói stadion belső kerengőjében és a zalaegerszegi Ruszt téren (színház előtt), illetve megtekinthető online is, a nemzetifototar.hu oldalon.

A nyár ajándékai - Csórra indul a vasárnapi gyógynövénytúra

2021.06.11

A nyár ajándékaiból gyűjthetnek a vasárnapi Herbarius túra résztvevői Csóron Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével. Nyílik az apróbojtorján, a mezei zsálya, a kakukkfű, amik kiváló alapjai a természetes házipatikáknak. A programra a tervezhetőség céljából előzetesen kell jelentkezni.

Hazai pályán, nézők előtt küzdhetnek a bajnoki érmekért a Fehérvár Rugby Club fiataljai

2021.06.09

Június 13-án, vasárnap 10 órai kezdettel a Köfém rögbi pályán rendezik az U14 és az U16 korosztályos magyar bajnokság utolsó, éremosztó bajnoki fordulóját a fiúk mezőnyében. A tornarendszerű magyar bajnokság várhatóan 13 órakor fejeződik be, majd következik a „nagydobogós” eredményhirdetés.

Nyugat-Magyarország legnagyobb forgalmú logisztikai üzemét adta át a Magyar Posta Székesfehérváron

2021.06.07

Nyugat-Magyarország legnagyobb forgalmú logisztikai üzemét adta át hétfőn a Magyar Posta Zrt. Székesfehérváron.

Minden hónap első vasárnapján díjtalan az Intercisa Múzeum

2021.06.05

Az Intercisa Múzeum minden hónap első vasárnapján, így legközelebb június 6-án 14 és 18 óra között díjtalan múzeumlátogatási alkalmat biztosít a történelem szerelmeseinek.

Az elmúlt egy hétben három dunaújvárosi polgár ünnepelte jubileumi születésnapját

2021.06.03

Rajnai Istvánné, Pásztor Bertalan és Gémes Antal is az elmúlt egy hétben ünnepelte 90. születésnapját. A város vezetése mindhárom szépkorút otthonában kereste fel, és köszöntötte a jubileumi esemény alkalmából.

Emléket állítanak Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának

2021.06.01

Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának emléke előtt tiszteleg a temetői kopjafánál hamarosan felállított emlékmű. A tervek szerint mintegy 1 méter magas, tölgyfából készült művet Nyitrai Mihály fafaragó készíti.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara június elején megrendezi a Szántóföldi Napokat

2021.05.30

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együttműködésben - megrendezi a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-t a Fejér megyei Mezőfalván június 9-10-én.

Dunaújváros: Szombaton az I-III. városrészben lesz lomtalanítás

2021.05.28

Május 29-én, szombaton 7 és 15 óra között a Béke I-III. városrészben folytatódik az új rendszerű lomtalanítási akciósorozat.

Újult erővel nyitották meg kapuikat a kulturális intézmények Dunaújvárosban

2021.05.26

Nemrégiben kulturális kerekasztalt tartott Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter az Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolati Bizottság elnöke közösen a város kulturális intézményeinek vezetőivel. A beszélgetés alkalmával egyebek mellett az újranyitásról és a készülő kulturális koncepcióról is szó esett. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Hétvégi túraprogramok a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesülettel

2021.06.23

Szombaton és vasárnap is túraprogrammal várja a székesfehérváriakat és a környéken élőket a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület. A hétvége első napján teljesítménytúrán mérhetik le kitartásukat az érdeklődők Gánton, a következő napon pedig zöld városi sétán vehetnek részt a megyeszékhelyen.

Tisztasági festésen a parkolósávok és az egyéb útburkolati jelek Dunaújvárosban

2021.06.21

Dunaújvárosban 110 helyen tisztasági festésen esnek át a parkolósávok, és egyéb útburkolati jelek - erről adott tájékoztatást Mezei Zsolt alpolgármester.

Befejeződött a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti vasúti szakasz villamosítása

2021.06.19

Átadták az R-Kord és a Vasútvill kivitelezésében elkészült 55 kilométeres Szabadbattyán és Balatonfüred közötti villamosított pályaszakaszt.

Második európai üzemét is itthon építi fel az akkumulátorgyártó óriásvállalat

2021.06.17

A komáromi gyárnál is nagyobb üzemet hoznak létre Iváncsán.

Dunaújváros: születésnapi kedvezménnyel nyit az Élményfürdő

2021.06.15

A város 70. születésnapja alkalmából június 15-től egy héten át 70 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe a dunaújvárosiak az élményfürdőt - ezt sajtótájékoztatón jelentette be Szabó Zsolt alpolgármester.

Július végéig várják a tanszer-adományokat az Európa Klubba

2021.06.13

Év végi tanszergyűjtést szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány tanulóinak. A fel nem használt tanszereket, segédeszközöket a Fő utca 3. szám alatti Európa Klubba várják július végéig.

105 évvel ezelőtt született Somogyi József, Kossuth - díjas szobrászművész

2021.06.10

105 évvel ezelőtt, 1916. június 9-én született Somogyi József, Kossuth-díjas magyar szobrászművész, a Képzőművészeti Főiskola tanára, 1974-1987 között rektora. Dunaújvárosban első szobra az 1950-ben felállított Öntelt mackó volt. 1953-ban készítette el első, kiemelkedő korszakjelző művét, a Martinászt, amelyet eredetileg a Soroksári Vasmű előtt akartak elhelyezni, azonban a megrendelőnek nem tetszett a kompozíció realista ábrázolásmódja, így végül csak 1960-ban állították fel, Dunaújvárosban. A szobor a tavalyi évben bekerült a Települési Értéktárunkba, épített környezet; kulturális örökség kategóriákban. A művésznek még egy szobra látható városunkban, az 1979-ben készült, Duna-parton található Aratók.

Szúnyoggyérítés lesz Dunaújvárosban

2021.06.08

2021. június 10-én, csütörtökön 18 órától Dunaújváros területén füstköddel történő szúnyoggyérítés lesz. Az irtószer kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A gyérítés pénteken és szombaton is folytatódni fog, ugyanúgy 18 órától. Mivel a szúnyogok fele az udvarokon kel ki (vízgyűjtő edényekben, pocsolyákban stb.) fontos, hogy a lakosság is részt vegyen a védekezésben.

Koronavírus - Oltás Székesfehérváron

2021.06.06

Koronavírus elleni oltásra érkeznek páciensek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba Székesfehérváron 2021. június 4-én.

Vízre szálltak pénteken a Sulisárkányok a fehérvári Csónakázó-tavon

2021.06.04

Lapáttal és dobverővel a kézben folyamatosan szálltak a kikötőben álló sárkányhajókra a fehérvári diákok. A nagyobbak a korábbi évek tapasztalatit osztották meg azokkal a diáktársakkal, akik ma először vettek részt ilyen csapatversenyen. A Sulisárkány programban négy fehérvári iskola vett részt pénteken.

Magony Imre Bory Jenőről írt könyvét mutatják be az Aranybulla Könyvtárban

2021.06.02

Június 8-án, kedden 17 órai kezdettel mutatják be Magony Imre Bory Jenőről írt legújabb, színes fotókkal illusztrált könyvét az Aranybulla Könyvtárban. A vetített képes előadásra és beszélgetésre regisztrálni kell, illetve kérik a védettségi igazolványt is.

Jazz-játszótér, zeneovi, babaszobák – ilyen volt a gyermeknapi hétvége Székesfehérváron

2021.05.31

Bábszínház és jazz-játszótér, játékos hangszerismertető és hagyományőrzők bemutatója, kézműves foglalkozások és sok-sok fajáték – az idei gyermeknap is számtalan érdekes, izgalmas programmal várta a kicsiket és a kicsit nagyobbakat városszerte. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ négy házában, négy városrészben – szombaton Feketehegy-Szárazréten és Öreghegyen, míg vasárnap Felsővárosban és Kisfaludon – várták az játszani vágyókat.

Képviselői konzultáció az új buszhálózatról és menetrendről a megyeszékhelyen

2021.05.29

Képviselői konzultációt hívott össze a Városháza Dísztermébe dr. Cser-Palkovics András. A város polgármestere a közgyűlés tagjaival tartott egyeztetést az új autóbuszmenetrendről. A fehérvári képviselőtestület még tavaly döntött a közösségi közlekedés fejlesztéséről, amelynek keretében egy új menetrend és hálózat tervezete is elkészült.

Leendő ötödikesek jelentkezését várják az MCC tehetségprogramjára

2021.05.27

Már zajlik a toborzás az MCC Fiatal Tehetség Programjára: leendő ötödikesek jelentkezését várják a gyakorlatközpontú, ingyenes képzésre. A diákok már Székesfehérváron is részt vehetnek a népszerű programban, amire augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Koronavírus - Oltás Székesfehérváron

2021.05.25

Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 22-én.