2024.03.19, Kedd
Tizenöt új csuklós autóbusz áll forgalomba Székesfehérváron
Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok

Tizenöt új csuklós autóbusz áll forgalomba Székesfehérváron

MTI

2020.09.24. 09:59

Lecserélik a székesfehérvári helyi közlekedésben szolgálatot teljesítő buszok harmadát.

Hirdetés

Tíz, majd hamarosan további öt új csuklós autóbusz áll forgalomba Székesfehérváron, a Mercedes-Benz Conecto G típusú járműveket adta át a Volánbusz az önkormányzatnak.

Homolya Róbert a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az átadóünnepségen azt hangsúlyozta, hogy modern és hatékony tömegközlekedés nélkül nem lehet versenyképes az ország és a települések, illetve nem lesznek élhetők, fenntarthatók és zöldek a városok. Ennek érdekében cserélik le a székesfehérvári helyi közlekedésben szolgálatot teljesítő buszok harmadát, valamint teszik vonzóbbá és versenyképesebbé a szolgáltatást.

 

Vasút- és buszközlekedés összefügg

Hozzátette, hogy a buszközlekedést nem lehet önmagában értelmezni, csak a vasúttal együtt. Mint mondta, a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal megújulása óta, az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott az utasok száma, ám ezt szeretnék tovább növelni, ezért is jelentettek be menetrendi változásokat szeptember 28-tól, köztük a gyorsvonati pótjegy kivezetését és az InterCity pótjegy 300 forintra csökkentését a Székesfehérvárt érintő vonatokon.

Megjegyezte:

a 65 év feletti nyugdíjasok mellett ingyen utazhatnak hétfőtől a 3-6 év közötti gyerekek is és az arcképes igazolvánnyal rendelkező vasutas családtagok is.

Az elnök-vezérigazgató az MTI kérdésére elmondta: nettó 102 millió forintot fizetett a társaság egy új csuklós autóbuszért.

 

A csuklós autóbuszok átlagéletkora négy év alá fog csökkenni

Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, azt fogja javasolni a közgyűlésnek, hogy éljenek a Volánbusz ajánlatával és további nyolc buszt hívjanak le, ezzel a jövőben 23 vadonatúj csuklós autóbusz szolgálná a fehérvári közösségi közlekedést.

Kiemelte: amennyiben valósággá válik a huszonhárom új autóbusz forgalomba állítása, akkor a fehérvári közösségi közlekedésben használt csuklós autóbuszok átlagéletkora négy év alá fog csökkenni. Jelezte, hogy az önkormányzat a járműpark korszerűsítéséhez anyagilag is hozzájárul: a mostani tizenöt és a jövőbeni nyolc autóbusz forgalomba helyezése éves szinten mintegy 120 millió forint többlettámogatást jelent az önkormányzattól a Volánbusz részére.

 

Kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők az új buszok

A városvezető megemlítette, hogy jövőre szeretnék a szóló buszok arányát növelni a városban, ehhez terveik szerint elektromos vagy gázüzemű járműveket szereznek be.
Vargha Tamás országgyűlési képviselő üdvözölte, hogy a társaság elfogadta kérését és megbeszéléseik eredményeként

szeptember végétől naponta hat járatpárral bővül Budapest és Székesfehérvár között a távolsági buszok száma.

Az új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek, akadálymentes kialakításuknak köszönhetően kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők, valamint EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja őket. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, kamerák és utasszámláló berendezés is található.

Helyi hírekSzékesfehérvárautóbuszVolánbusz Zrt. MÁVközösségi közlekedés