2024.04.25, Csütörtök
Beköszöntött az ősz, ilyenkor összetorlódnak a munkák a földeken
kormanyhivatal.hu

Beköszöntött az ősz, ilyenkor összetorlódnak a munkák a földeken

Fejér Megyei Kormányhivatal

2019.10.15. 14:48

Ahogy az időjárás engedi, egyszerre kellene végezni az őszi talajmunkákat, trágyázást, betakarítást, ami igen komoly kihívást jelent, néha időben nehezen megoldható feladat elé állítja a gazdálkodókat. Minden munkának megvan az optimális ideje, egyiknek sem szabad megcsúsznia.

Hirdetés

Van azonban egy olyan határidő is, amit jogszabály rögzít, ez pedig a trágyázásra vonatkozik. Felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy a felszín alatti vizek nitrátszennyezéssel szembeni védelme érdekében, nitrátérzékeny területen október 31. és február 15. között trágyázási tilalom van érvényben. A tilalom nemcsak a szerves- és műtrágyákra vonatkozik, hanem minden nitrogéntartalmú anyagra, így a komposztokra, egyéb termésnövelő anyagokra is, ami a termesztett növény tápanyagellátását szolgálja, illetve szolgálhatja. A tilalmi időszakban, vegetációs időn kívül, a növények nem vesznek fel tápanyagokat, így a téli csapadék kimossa a trágyából a nitrát tartalmat. Ez a talajban nagyon könnyen mozogva, gyorsan lejut a felszín alatti vizekbe, szennyezve ezáltal a rendkívül értékes vízkészleteinket.

Kérjük a nitrátérzékeny területeken gazdálkodókat, hogy a saját és a jövő nemzedékek érdekében a tilalmi időszakban ne végezzenek trágyázást! A jogszabály természetesen szankciót is kilátásba helyez a szabályszegőkkel szemben. A nitrátszennyezési bírság mértéke 50.000-től 500.000 forintig terjedhet, de a bírság nem teszi meg nem történtté a vizek szennyezését. Kérjük, mindannyiunk érdekében tartsuk be a szabályokat!

Gazdaságőszföldmunka