2024.06.18, Kedd

Elismerést kapott Norris, a négylábú nyomozó

2016.06.22. 10:50

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2013-ban alapította a „Szolgálatban négy lábon” díjat , azzal a céllal, hogy a rendőri szakmai munkát segítő négylábúak közül az arra legérdemesebb elismerésben részesüljön.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2013-ban alapította a „Szolgálatban négy lábon” díjat , azzal a céllal, hogy a rendőri szakmai munkát segítő négylábúak közül az arra legérdemesebb elismerésben részesüljön. A díjat idén egy nyomkövető szolgálati kutya kapta meg.

 

A „Szolgálatban négy lábon” díjat minden évben június 21-én, a legendás Kántor nevű rendőrkutya halálának évfordulóján adják át. Kántor munkaideje alatt 78 000 kilométert tett meg nyomot követve. Szolgálatteljesítés során pusztult el, amikor 1964. június 21-én egy aknára lépett.

A díjat idén a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnügyi Igazgatóság, Bűnügyi-Technikai és Helyszínelő Osztály bűnügyi kutyavezetőjével, Szinyéri Béla rendőr törzsőrmesterrel szolgálatot teljesítő Norris nevű nyomkövető szolgálati kutya kapta meg.

Norris 2010. október 28-án született, ordas színű, kan, német juhászkutya. 2011 szeptemberében került a rendőrség állományába és már az alapképzésén kitűnt nyomkövetési készségével.

Szinyéri Béla rendőr törzsőrmesterrel 2013 júniusa óta dolgozik együtt. A páros 2013 decemberében kiváló minősítéssel végezte el az Országos Rendőr-főkapitányság Oktatási Központja által szervezett nyomkövető kutyavezető tanfolyamot. Norris a főkapitányságon töltött 3 éve alatt 88 eredményes nyomkövetéssel segítette a bűnügyi munkát, emellett személykeresési feladatok végrehajtásakor is több esetben bizonyult eredményesnek.

A díjat Dr. Varga Péter rendőr dandártábornok a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője adta át Norrisnak és Szinyéri Béla rendőr törzsőrmesternek

Egyik sikeres felderítése során egy székesfehérvári temetőtől egy fogadóig vezette gazdáját. A temetőben egy idős asszony kezéből egy ismeretlen férfi kitépte a táskáját és elszaladt. A bűncselekménynek nem volt szemtanúja, az elkövető csupán egy lábbeli nyomot hagyott maga után. Szinyéri Béla rendőr törzsőrmester a lábbeli nyomról indította Norrist, aki szagot fogott. A kutya több forgalmas ponton áthaladva megtalálta az asszony pénztárcáját, majd egy nagy forgalmú betonúton keresztül egy fogadóig ment, ahol a nyom végét jelezte. Az itt beszerzett adatok alapján a rendőrök megállapították, hogy az elkövető a pénztárcából kivett pénzből ételt rendelt magának, majd taxit hívott és lakására távozott, ahol a nyomozók rövidesen elfogták.

forrás: www.szekesfehervar.hu

fotók: www.szekesfehervar.hu