2024.04.19, Péntek
A koraszülöttekre hívta fel a figyelmet a Fejér Megyei Szent György Kórház
szekesfehervar.hu

A koraszülöttekre hívta fel a figyelmet a Fejér Megyei Szent György Kórház

szekesfehervar.hu

2019.11.15. 19:00

Idén is programokkal kedveskedett a Szent György Kórház a koraszülöttek világnapja alkalmából a Koraszülött Intenzív részlegen ápolt gyermekeknek és szüleiknek. Évente átlagban mintegy 2700 baba születik a Szent György Kórházban, 8-10%-uk a 32. hét előtt jön a világra.

Hirdetés

Szabó Hajnalka osztályvezető főorvos elmondta, hogy az elmúlt években a legkorszerűbb orvosi eszközöket tudták beszerezni az osztályra és folyamatosan érkeznek az újfajta légzéstámogatást nyújtó gépek, kékfénykezelésre alkalmas berendezések és inkubátorok.

 

 

"2015-ben egy uniós pályázat kapcsán - amiben az ország összes koraszülött intenzív osztálya részesült - sok gépet tudtunk vásárolni, de elmondhatjuk, hogy a mi osztályunk folyamatosan kap segítséget, támogatást az alapítványunkon keresztül is. Újfajta légzéstámogatást nyújtó és gyulladást kimutató korszerű gépeket vásároltunk, decemberben pedig egy pályázat kapcsán ismét számos új eszköz érkezik: kapunk légzéstámogató gépet, szállító inkubátort, kékfénykezelésre alkalmas újfajta berendezéseket és légútbiztosítást elősegítő eszközöket is." - mondta el a főorvos.

 

 

Magyarországon az életképességi határ a 24. hét, de ha egy baba a 23. héten világra jön és életjelenségeket mutat, annak kötelessége segíteni az orvosoknak.

 

 

Évente átlagban mintegy 2700 baba születik a Szent György Kórházban, 8-10%-uk a 32. hét előtt jön a világra. Nagy többségük, mintegy kétharmaduk a 30-32. hét körül születik, így a nagyon picik szerencsére kevesen vannak. A világnapi ünnepség kapcsán Dr. Szabó Hajnalka szólt arról is, hogy egyre több tanulmány mutatja ki a zene pozitív hatását a koraszülött csecsemők fejlődésére. A koraszülöttekhez heti rendszerességgel érkezik az osztályra Horvát Irma és Végvári-Köves Melinda, akik élőzenét játsszanak a kicsiknek és szüleiknek.

AktuálisFejér Megyei Szent György Kórházkoraszülöttek világnapja