2024.04.26, Péntek
Kilenc év alatt megháromszorozódott a fehérvári jégkorong akadémia játékosainak száma
Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia - Facebook

Kilenc év alatt megháromszorozódott a fehérvári jégkorong akadémia játékosainak száma

MTI

2018.08.27. 16:30

Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiában játszó fiatalok létszáma a kilencedik szezonra megháromszorozódott a kezdeti időszakhoz képest - mondta el az MTI kérdésére Fekti István igazgató, a 2010 óta működő akadémia vasárnapi szezonnyitóján.

Hirdetés

A sportvezető szerint akkoriban mintegy száz játékos és 6-8 főállású tréner tartozott az utánpótlás műhelyhez, jelenleg pedig már 300-350 játékossal és 18 főállású edzővel dolgoznak. Ezen időszak alatt az ifik háromszor, a juniorok kétszer nyerték meg az osztrák bázisú bajnokságot, továbbá minden korosztályban többször nyertek magyar bajnoki címet.

Az ünnepélyes szezonnyitón jelen voltak a 2008-as szapporói B-csoportos világbajnokságon győztes válogatott tagjai közül többen, valamint Pat Cortina szövetségi kapitány és Diego Scandella edző is. Fekti István ezzel kapcsolatban kifejtette: szerették volna a fiatal jégkorongozókkal megismertetni az akkori időszakot, a "szapporói csoda" résztvevőit, akik példaképként sokat segíthetnek abban, hogy sikeres sportemberré váljanak a gyerekek.

Cser-Palkovics András polgármester örömmel állapította meg, hogy a fiatalok és a felnőttek is hetek óta jégen készülhetnek, ami tíz éve még nem volt megszokott. Úgy vélte, az akkori hokisok és edzők alázata és szorgalma ma is szükséges a sikerekhez.

Pat Cortina, aki jelenleg a német DEL-ben szereplő Schwenningen edzője, hangsúlyozta, hogy sohasem felejti el a feljutást, amely egyik legemlékezetesebb pontja a karrierjének. Nehéz volt a kezdet, de nagyon megérdemelte a csapat a sikert - tette hozzá.

Megemlítette, hogy azóta is követi a magyar jégkorongot. Szerinte "elképesztő változások" történtek azóta, s egyértelműen jó irányba halad a magyar hoki.

Diego Scandella is karrierje egyik legnagyobb élményeként emlékszik Szapporóra. Mint mondta, augusztus 1-től volt játékosa, Szuper Levente lett a főnöke a Vasasnál, ahol tapasztalatával szeretné segíteni a magyar jégkorong további fejlődését.

A fehérvári klub színeiben a legtöbb meccset játszó Palkovics Krisztián kiemelte: élete legnagyobb élménye volt a feljutás kiharcolása. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben Magyarország nemcsak feljutni, hanem stabilizálni is tudja a helyét a legjobbak között.

Kovács Csaba a válogatott keret tagjai közötti barátságot és összetartást nevezte a világbajnoki győzelem kulcsának. Emlékeztetett arra, hogy évekkel később Krakkóban is sikerült a feljutás, de 2008-ban senki sem várta tőlük ezt a bravúrt.

Artyom Vaszjunyin szerint mindegyiküknek az álma vált valóra Szapporóban, amelyért keményen megdolgoztak.

Hetényi Zoltán szerint mindenki jó mentalitással állt hozzá a munkához, az edzésekhez és egyáltalán a jégkoronghoz. Sohasem felejti el az ott történteket - tette hozzá.

Szuper Levente azt emelte ki, hogy szinte minden akkori játékos munkát vállalt már a magyar hokiban, akár edzőként, akár sportvezetőként. "A palánk másik oldaláról" együtt szeretnék átadni az a tudást és tapasztalatot a fiataloknak, amit karrierjük során megszereztek.

Szélig Viktor azt mondta, hogy azóta is sokat gondol Szapporóra, újra és újra átéli azokat a pillanatokat.

"Fiatalként, amikor a havat lapátoltuk a nyitott jégpályán Dunaújvárosban, eszembe sem jutott, hogy évekkel később Kanada ellen játszhatok az A-csoportos világbajnokságon" - fogalmazott, hozzátéve: sohasem játszott a fehérvári együttesben, de most vezetőként sokat tehet a klubért, amit óriási kihívásnak érez.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeutánpótlásjégkorongIfj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiajátékos