2024.03.19, Kedd

Egy új 150 fős idősotthon épül Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2018.03.05. 16:00

Idén kezdődik a fehérvári idősotthonok több mint kétmilliárd forintos felújítása és bővítése, ami az Egyesített Szociális Intézmény négy fehérvári otthonát érinti.

Hirdetés

A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról pénteken tárgyal majd Fehérvár közgyűlése. A város önerőből tervezi végrehajtani a keresve az uniós és hazai támogatási lehetőségeket.

Több mint húszezer 65 évnél idősebb ember él Székesfehérváron.

Még idén elkezdődik egy új, 150 férőhelyes idősotthon tervezése a Rádió utcában, a Farkasvermi úti otthonban a gépészeti rendszer és a teljes villamos hálózat megújul, továbbá hőszigetelés és nyílászáró csere is lesz, a Rákóczi úti otthonban pedig a felújítás mellett bővítik is az otthont.

 

 

A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester, Dienesné Fluck Györgyi idősügyi tanácsnok és Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény vezetője közösen tartott sajtótájékoztatót.

A Rákóczi úton, többek között a jogszabályi kötelezettség miatt is nem csak felújítás, hanem bővítés is lesz, ahol a felújítás után 102 férőhelyes lesz az otthon. A Farkasvermi úton teljes energetikai és gépészeti felújítást végeznek, a Rádió utcai otthon mellett pedig lehetőség van egy komoly, 150 fős idősek otthonának a megépítésére. A tervezésre szánt mintegy 70 millió forintot már tartalmazza az elfogadott 2018-as költségvetése a városnak és a pénteki közgyűlés döntése után remélhetőleg el is kezdődhet a munka – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Program 2-2.5 milliárd forintos fejlesztés, melyet önerőből valósít meg Székesfehérvár, mert jelenleg nincs ilyen fejlesztésre pályázati forrás. Cél, hogy mihamarabb befejezzék a felújításokat, nem elfelejtve, hogy a felújítások során az idős ellátottak mindebből a legkevesebbet érezzenek.

Minimum 70 férőhellyel bővítik a kapacitást úgy, hogy mindegyik épület korszerűvé válik.

Mészáros Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója elmondta, hogy a Rákóczi úton nagy szükség van a jogszabályban meghatározott férőhelykiváltásra, a Farkasvermi úton a gépészet nagyon elavult, amit fel kell újítani. „Nagy öröm számunkra, hogy a Rádió úton egy 150 fős új otthon épül majd. Itt tervezünk egy demens részleget és házaspárok elhelyezésére is lehetőség lesz.

 

 

Brájer Éva alpolgármester arról beszélt, hogy hosszas egyeztetések után döntött úgy a város vezetése, hogy nem lehet tovább tolni magunk előtt ezt a problémát. „Természetesen ez nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. Komoly munka elé nézünk és nagyon odafigyelő, feszes és precíz munkafolyamatokat kell végezni. Szeretettel és érzelemmel kell kezelni az idősek ellátását és jó példát kell mutatni az unokáinknak.”- emelte ki.

 

 

LETÖLTHETŐ prezentáció a Hidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról  (.ppt, 13MB) 

Örülök, hogy tagja lehetek annak a közgyűlésnek, mely megszavazza a fehérvári idősotthonok fejlesztét – mondta Dienesné Fluck Györgyi Fehérvár idősügyi tanácsnoka a program bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón.

AktuálisSzékesfehérváridősotthonHidaskürti Nagy Sándor Városi Idősotthoni Program