2023.09.27, Szerda

Termésjósló nappal ünnepelték Szent Vince napját a fehérvári borlovagok

szekesfehervar.hu

2018.01.22. 14:58

Az Öreghegyi Borházban ülték meg Szent Vince napját a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend tagjai. Az eseményen a borrendi lovagok megválasztották az év zászlósborát és kísérőborát is, amely az idei esztendőben Székesfehérvárt fogja képviselni hazai és nemzetközi boros eseményeken is.

Hirdetés

Minden esztendőben megtartjuk a zászlósbor-mustrát, amelynek jelentősége abban áll, hogy az itt kiválasztott zászlósbor, - amelynek termelőjét majd csak február 17-én hirdetjük ki, a zászlósbor díjátadó gála keretében - lesz a Királyi Város bora, és képviselni fogja a Koronázó Várost az ország borfesztiváljain, pincefesztiváljain és a testvérvárosaink előtt.” - mondta el Bognár Zoltán, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere.

 

 

A hagyománytisztelő borlovag-szőlőművesek Szent Vince napján a lemetszett szőlővesszők állapotából - annak „pálfordulóján” - tudnak következtetni az elkövetkezendő szüret gazdagságára. „Régi idők óta, a szőlőtermelők ilyenkor szoktak a házba bevinni vesszőt, amelyet vízbe tettek, - a melegben megindulnak a rügyek - és ezt megvizsgálták; hogyan differenciálódnak a rügyek, volt-e addig fagykár, mennyi termés várható” - mondta Renner László, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza.

 

 

Szent Vince, a Diocletianus-féle üldözés idején a Hispániai Valenciában kegyetlen kínzások közepette szenvedett vértanúságot, tisztelete azonnal elterjedt az egész Egyházban. Elsősorban ünnepének dátuma (január 22.) következtében lett népszerű, mint idő-meghatározó szent, különösen a szőlősgazdák körében. Máig sok nyelven használatos még a régi paraszti mondás: ,,Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince''.

Aktuális Székesfehérvártermésjósló napSzent Vince napjaborlovagok