2024.04.20, Szombat

A legtehetségesebb fiatal fehérvári hokisok elismerése az Ifj. Ocskay Gábor Akadémián

www.szekesfehervar.hu

2017.10.22. 11:48

Megtartották az Ifj. Ocskay Gábor Tehetséggondozó Ösztöndíj Program idei díjátadását. Nyolc tehetséges ifi és junior korú jégkorongozó kapja meg a fejlődéséhez szükséges körülményeket biztosító ösztöndíjat, őket edzőik javaslata alapján választotta ki az ösztöndíj-bizottság.

Hirdetés

Az Ifj. Ocskay Gábor Tehetséggondozó Ösztöndíj Program olyan, főleg ifjúsági és junior korú jégkorongozó tehetségeket támogat az Ifj. Ocskay Gábor Akadémia növendékei közül, akik még nem rendelkeznek profi szerződéssel. A program célja elsősorban annak a feltételrendszernek a megteremtése, ami a díjazottakat hozzásegíti ahhoz, hogy minél rövidebb idő alatt a felnőtt csapat játékosai lehessenek. A programba bekerülő sportolók az edzők javaslata alapján kerülnek az öttagú ösztöndíj-bizottság elé, melynek tagjai Ocskay Zsuzsanna, dr. Szélig Viktor, dr. Fischer Miklós, Palkovics Krisztián és Fekti István. A bizottság az edzők által javasolt játékosokból választják ki azokat, akik a pályán és a pályán kívül is példamutatóan képviselik az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia értékrendjét és ezáltal jogosulttá válnak a programban való részvételre.

 

 

 

Az idei díjazottak jutalmazása az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok VIP-termében történt a pénteki Erste Liga-mérkőzés előtt. Fekti István, az akadémia sportigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a névadó fehérvári hokilegenda méltó utódait keresik.
Tavaly hoztuk létre a programot, bízva abban, hogy Gábor szellemiségét tovább vivő tehetségeket találunk. Tavaly hét díjazottunk volt, közülük ketten már felnőtt szinten játszanak. Az ösztöndíj az első profi szerződés aláírásáig szól, bízom benne, hogy a mostani díjazottak közül is sokan eljutnak odáig, hiszen a jelenlegi felnőtt keretben is van nyolc-tíz korábbi akadémista. Nehéz döntés az ösztöndíjban részesülők kiválasztása, mert szerencsére sok jó fiatal játékost tudnak ajánlani az edzők.”

 

 

A díjakat Barna Csaba designer tervezte idén is, akárcsak tavaly. Az új oklevél is az ő keze munkája, nyolc tehetség vehette át Cser-Palkovics András polgármestertől. A polgármester ünnepi beszédében olyan jövőképet vázolt, amelyben helyi tehetségekre épülő Fehérvár veszi fel a versenyt a külföldi riválisokkal 
Ezen a díjátadón is láthatjuk a fehérvári és a magyar jégkorong közeljövőjét. Nagyon jó kezdeményezés volt a program, ez is jelzi szándékunkat, hogy a mindenkori fehérvári jégkorongnak  saját utánpótlására kell építenie. Téved, aki azt gondolja, hogy mi majd anyagiakkal tudjuk felvenni a harcot a leggazdagabb osztrák klubokkal. De ha meg is történne, akkor sem szeretnénk, ha kizárólag összevásárolt csapattal indulnánk neki egy bajnokságban. A program egy igazi sportember nevét viseli, és ezt azért is kell aláhúzni, mert példaképeket is nevelünk. A most díjazottak is azok már, a kisebbek számára, akik úgy tekintenek rájuk, mint a felnőtt játékosokra. Ez felelősség is. Lesz majd új csarnokunk, ahová öt-hatezer embert is be kell vinni, és ez jó csapat nélkül lehetetlen. A jó csapatot pedig a külföldiek mellett az igazi kedvencek, a fehérvári gyökerekkel rendelkezők alkotják. Azok, akik mindig ott vannak a szívünkben – azt kívánom a mai díjazottaknak, hogy ők is ott legyenek. Szeretném, ha Magyarországon mindig ebben a klubban játszanának, mi pedig segíteni fogjuk őket, hogy befussák azt a pályát, amit szeretnének” - mondta Cser-Palkovics András.

 

 

Ocskay Zsuzsanna, az ösztöndíj-bizottság tagja felhívta a díjazottak figyelmét, hogy sose felejtsék el kifejezni hálájukat szüleiknek, hiszen a családi áldozatvállalás nélkül egyikük sem lehetne sportoló. Ocskay Gábor arról beszélt, hogy a fehérvári hoki legendái mindig itt játszottak.
Legyen példaképetek Palkovics Krisztián, aki hétéves korától pályafutása végéig itt játszott, mindent elért, amit egy magyar jégkorongozó elérhet. Egészen más lehetőségeik voltak ennyi idős korukban, konténerben öltöztek, nyitott pályán játszottak – szerencsére most nagyszerű lehetőségek vannak. Ezekkel élni kell. Ragyogó edzőink vannak, ti vagytok a ragyogó alanyok, akiknek minden adva van, hogy kiteljesedjen a pályafutásotok. De ehhez nagyon sok munka és alázat kell” - mondta az akadémia tiszteletbeli elnöke.

Az említett legendák egyike, Palkovics Krisztián is kiemelte, hogy ma remek szakmai perspektíva Székesfehérváron jégkorongozni, hiszen Európa egyik magasan jegyzett ligájába kerülhetnek be a legjobbak. Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 elnöke pedig hozzátette mindehhez, hogy továbbra is nyitva a kapu a felnőtt csapatba a legjobb fiatalok előtt, akik talán egy év múlva ugyanitt már első profi szerződésüket írják alá.

Az Ifj. Ocskay Gábor Tehetséggondozó Ösztöndíj Program 2017-es díjazottjai ezután vették át az elismeréseket. Buzás Arnold, Császár Hunor, Dézsi Bence, Horváth Milán, Kovács Alex, Mihály Ákos, Szeles Martin és Vas Márk részesül idén ösztöndíjban.

 

Aktuálisösztöndíjjégkorongcsapat Székesfehérvár Ifj. Ocskay Gábor Akadémiaszerződés