2024.03.28, Csütörtök

Sokan nem kérték még az állami nászajándékot

MTI

2016.10.04. 12:15

Havonta 5000 Ft adókedvezmény jár az első házasoknak, de sok jogosult nem vette még igénybe.

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csaknem 29 ezer házasságkötés volt 2016 első hét hónapjában, azonban mindössze 17 ezren éltek az adókedvezmény lehetőségével júliusban, amelyben benne vannak a tavalyi házasságot kötők is - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye.

A tárca számításai szerint ennél lényegesen többen élhetnének a kedvezménnyel, amelyet 2015-ben vezettek be, és már az adóelőlegből érvényesíthető. 
    

Kiemelik, hogy a szabályozás szerint a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül - de legfeljebb a családi kedvezményre jogosultság megnyíltáig - az ifjú házasok együttesen havi 5000 forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.
    

Az érintetteknek mindössze annyi teendőjük van, hogy a munkáltatónak leadnak egy, az adóhatóság honlapjáról letölthető adóelőleg-nyilatkozatot, ami tartalmazza, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy azt, hogy az összeget megosztják.  
    

Az NGM felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknak az adókedvezménye se veszik el, akik hónapokkal korábban házasodtak, ám csak most nyilatkoznak munkáltatójuknak. Ők majd a 2016-os jövedelemről számot adó bevallásukban kérhetik az eddig igénybe nem vett állami nászajándék kiutalását, beszámítását vagy átvezetését.

Országos hírekadókedvezmény