Kultúra

Évadnyitó kulturális pikniket rendeznek Agárdon

2017.03.29

Az április elsején 11 órakor kezdődő esemény programjainak keretein belül múzeumpedagógiai foglalkozás, rendhagyó tárlatvezetések, várprogramok, címerkiállítás megnyitó és címertani előadás is lesz.

Nagy terveket szövöget Szikora János

2017.03.26

Művészeti egyetemek találkozója, nemzetközi Molnár Ferenc Fesztivál, és a koronázási szertartásjátékok folytatása is szerepel a pénteken újabb öt évre a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójának megválasztott Szikora János terveiben.

Nyílt napot tart vasárnap a dunaújvárosi színház

2017.03.23

2017. március 26-án a Bartók Kamaraszínház ismét megrendezi a már hagyománnyá vált családi nyílt napot.

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazták meg Szikora János támogatását

2017.03.22

A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói munkakörére benyújtott pályázatával kapcsolatban Szikora Jánost kedd délelőtt hallgatta meg a szakmai bizottság. A bizottság támogatja Szikora Jánost a fehérvári színházigazgatói posztra.

Állatplasztikákat bemutató kiállítás nyílik a Munkácsyban

2017.03.19

Innen ide címmel állatplasztikákból álló tárlata nyílik Revák Katalin iparművésznek szerdán, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. A tárlatot, amelyet a művésznő egykori iskolájában rendeznek, Revák István festőművész nyitja meg.

Idegen nyelvi versenyen diadalmaskodtak a fehérvári diákok

2017.03.16

Idén kilencedik alkalommal került sor a szegedi Karolina Gimnázium által megrendezett Könyv-Papír-Olló idegen nyelvi versenyre.

Már javában zajlik a pompeji tárlat építése

2017.03.12

A táci Gorsium látogatóközpontjában hamarosan látható lesz a Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállítás, mely az egykor virágzó város katasztrófáját mutatja majd be március végétől. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum ezzel párhuzamosan nyitja meg Tácon állandó tárlatát, amely Gorsium történetét mutatja be.

Vivaldi-ritkaságokat is hallhatunk a Csók István Képtárban

2017.03.09

2017. március 12-én vasárnap 18 órakor Vivaldi koncertre várják a zenebarátokat a Csók István Képtárba.

Március végétől a Gorsium közönsége is láthatja majd a Pompeji-kiállítást

2017.03.06

Több mint százezren látták a szegedi Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítását. Bár a kiállítás szegeden bezárta kapuit, ugyanakkor a Székesfehérvár határában meghúzódó Gorsium-nál március végétől már látható lesz a tárlat.

Székesfehérváron is találkozhatunk az Arany medve-díjas film alkotóival

2017.03.01

Már elővételben is hatalmas az érdeklődés az Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmre. A hazai mozikban országosan csütörtöktől látható Enyedi Ildikó filmje, akit az alkotók Székesfehérvárra személyesen is elkísérnek.

Indul a filmes mustra: Székesfehérváron is vetítenek

2017.02.25

Novák Emil, a Magyar Filmhét főszervezője szerint a hazai filmgyártás aranykorát éljük, valamint soha ennyi pénz nem volt a magyar filmiparban és az alkotások minősége is nemzetközi szintű.

Fehérvári színészekkel jön a 3. Magyar Filmhét

2017.02.22

A 3. Magyar Filmhét programja idén Székesfehérváron, a Barátság moziban is látható lesz. A Vörösmarty színház színészei közül Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska, Cserhalmi György, Lábodi Ádám és Horváth Csaba tánctagozat-vezető is játszik a műsorra tűzött filmekben. Erről a színház közös sajtótájékoztatón egyeztetett a Barátság mozival.

Időutazás indul az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe

2017.02.20

2017. február 23-án, csütörtökön 17 órakor Azok a boldog békeidők...! címmel nyílik kiállítás a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A kiállítás mellett lesz egy rendhagyó történelemóra is, mely valódi időutazást kínál az Osztrák-Magyar Monarchia korába, az 1867-1914 közötti évekre irányítva a figyelmet.

Jubileumi kiállításon hallhatjuk 1956 székesfehérvári tanúit

2017.02.14

A Rabok tovább… - 1956 és Székesfehérvár című kiállításhoz szervezett programok február 15-én, szerdán 17 órakor folytatódnak a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Dr. Demeter Zsófia történész és vendégei ezúttal a városi eseményeket elevenítik fel. A tárlatot február 26-ig lehet megtekinteni.

Virtuózokkal koncertezett a fehérvári kamarakórus

2017.02.12

A napokban tartották meg a Virtuózok újévi koncertjét a Pesti Vigadóban, melyre meghívták a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórust is.

Székesfehérvári delegáció járt Lengyelországban

2017.03.27

Székesfehérvár Önkormányzata, Opole Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat és Opole Vajdaság idén is közösen ünnepelte meg a Lengyel-Magyar Barátság Napját.

Fehérváron mutatják be a magyarság első számú ereklyéjéről készített filmet

2017.03.25

2017. március 28-án 18 órakor kerül sor a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film fehérvári bemutatójára a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt.

Hétvégén nyílik a pompeji kiállítás

2017.03.23

Nagyszabású kiállítás nyílik szombaton a Gorsium látogatóközpontjában. A Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában címet viselő tárlat az egykor virágzó város életét és katasztrófáját mutatja be.

A fővárosban vendégszerepel a székesfehérvári színház

2017.03.21

A székesfehérvári Vörösmarty Színház A rajongók című előadásával vendégszerepel Budapesten. Robert Musil műve Szikora János rendezésében a Nemzeti Színházban lesz látható szerdán és csütörtökön.

Cserhalmi ANZIX – Egy este a Kossuth-díjas művésszel

2017.03.17

2017. április 25-én és 29-én egy nem mindennapi találkozásra hívja nézőit a Vörösmarty Színház. A Cserhalmi ANZIX című estén Cserhalmi György mesél filmjeiről, a beszélgetést pedig Szikora János vezeti.

Szent István király palotájával bővült a dinnyési Várpark

2017.03.14

A fehérvári vár mellett Géza fejedelem palotájának makettjével is bővült a dinnyési Várpark. Az új építmény bemutatásán Székesfehérvár történelmének legfőbb ismerőjére, dr. Siklósi Gyula régészre is emlékeztek.

Folytathatja munkáját a fehérvári színház igazgatója

2017.03.10

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói tisztségére a szerdai határidőig. Mégpedig nem más, mint a jelenlegi direktor, Szikora János pályázott.

Tavasszal is várja vendégeit a Bory-vár

2017.03.08

A téli szünet után újra várja a látogatókat a Bory Jenő szobrászművész által negyven nyáron át épült Bory-vár az Öreghegyen a Máriavölgy 54 szám alatt.

A jótékonykodás jegyében telt a II. Székesfehérvári Székely Bál

2017.03.05

Több mint kétszázötvenen mulattak a II. Székesfehérvári Székely Bálon. A vendégeket népzenei műsorral, élőzenével és többfogásos, hamisítatlan székely vacsorával várták a szervezők. A hajnalig tartó mulatsággal több nemes célt is támogattak a megjelentek.

Farsangbúcsúztató tikverőzésre készülnek a mohaiak

2017.02.27

Az évszázados hagyományoknak megfelelően a húshagyó kedden, a Fejér megyei Mohán megrendezett népszokás felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Idén Fehérvárcsurgón is bemutatkozik a francia kultúra legjava

2017.02.22

2017. március 1. és április 1. között tizenkét magyar város több mint húsz helyszínén mintegy ötven, a francia nyelvhez kapcsolódó programot kínál a Frankofón Filmnapok és Fesztivál. Ennek keretében rendeznek konferenciát az európai identitásról, melynek ezúttal a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély ad otthont.

Kiseprűzik a telet! – Jön a fehérvári farsangfarki felvonulás

2017.02.21

2017. február 26-án, vasárnap délután tartják a hagyományos farsangfarki felvonulást és Asszonyfarsangot Székesfehérvár belvárosában. Idén különösen számítanak a kisgyermekes anyukák részvételére, hiszen a legkreatívabbak díjazásban részesülnek.

Sárbogárdon is reneszánszát éli a népművészet

2017.02.20

2017. február 13-án „Értékeink – Egy kis hagyomány” címmel nyílt kiállítás a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban. A kiállításon kilenc, Sárbogárdon és a környező településeken élő alkotó által készített népművészeti tárgyakat tekinthetik meg az érdeklődők.

Magyarországon született tudósok előtt tiszteleg Székesfehérvár

2017.02.13

A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége szervezésében 2017. február 15-én Tudománytörténeti Vándorkiállítás nyílik a székesfehérvári Tóparti Gimnáziumban.

Dunaújvárosban nyílt tárlat a Gastroblues Fesztivál történetéről

2017.02.11

A dunaújvárosi Munkás Művelődési Központban útjára indult vándorkiállítás fotók és programlisták segítségével eleveníti fel a rendezvény mintegy két és fél évtizedét.