2024.03.28, Csütörtök

Székesfehérváron koncertezett az olasz maestro, Donato Renzetti

MTI

2018.04.19. 19:33

A zene népeket, embereket köt össze, ez a legszebb benne - hangsúlyozta Donato Renzetti világhírű karmester csütörtökön, Székesfehérváron, a szombati koncertje felvezetéseként rendezett sajtóbeszélgetésen.

Hirdetés

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar meghívására néhány napja érkezett Magyarországra a világ egyik legkiválóbb operakarmestere, aki közös koncertet ad a zenekarral a pécsi Kodály Központban.

Donato Renzetti az M5 műsorvezetője, Koltay Anna kérdésére elmondta: többször járt már hazánkban és mindig úgy érezte, hogy a magyar zenével harmóniában van. Megjegyezte, nagyon tetszik neki a magyar művészekben, hogy alázatosak, nem nagyképűek, nem kihívóak, de sokat dolgoznak.

A zenekarral közös munkájáról azt mondta: érdekelte, hogy egy új zenekarnál mit tapasztal. Úgy fogalmazott, hogy "a zenén keresztül megértik egymást, még ha nem is egy nyelvet beszélnek".

Donato Renzetti közölte, hogy már ötéves korában karmester szeretett volna lenni, végül zenével foglalkozó édesapját 13 évesen győzte meg, s akkor került zenei konzíliumba. Eleinte a dobolás vonzotta, később az iskolában hegedűt tanult.

Szerencsének nevezte, hogy amikor a szimfonikus zenébe is begyűrűzött a kortárs, a milánói Scalában hiány volt olyan emberből, aki értette a modern dallamokat, s így kerülhetett a világhírű operába. Úgy vélte, a Scala és az ottani zenekarral szerzett díjak indították el karrierjét.

A karmester jelezte, hogy 95 különféle operát dirigált életében, némelyiket nem is egyszer. Hozzátette: az olasz operák világában nagyon otthonosan mozog, ismeri azokat, és képes minőségi hangversenyeket létrehozni a zenekarokkal.

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója hangsúlyozta, hogy több mint három éve keményen dolgoznak a szakmai fejlődésükért, amelynek kétségtelenül csúcspontja lesz a szombati fellépés.

A helyszínválasztást azzal indokolta, hogy szerették volna megmutatni törzsközönségüknek, eddig megszerzett "szakmai tudásuk hogyan szól egy 21. századi, megfelelő akusztikájú teremben". Mivel a Kodály Központban van hazánk legmodernebb koncertterme, így nem volt kérdés a koncerthelyszín - mondta.

Közölte, hogy Ács János segítségével nyerték meg a karnagyot a közös koncertre. Megjegyezte: az eddigi próbák is azt bizonyítják, hogy nagy felkészültségű, rendkívül barátságos, magával ragadó művész Donato Renzetti, aki a lehető legtöbbet fogja kihozni a zenekarból.

Az olasz maestro című műsorban Rossini Tell Vilmosának nyitánya, Bartók Táncszvitje, Respighi Tre Corali di Johann Sebastian Bach című műve és Respighi Róma fenyői műve csendül majd fel.

Donato Renzetti világszerte az egyik legelismertebb olasz dirigens. Koncert- és operakarmesterként egyaránt nagyon népszerű. Számos versenyeredménye körül a legjelentősebbek a Diapason d'argento competition, a San Remó-i Gino Marinuzzi verseny és a Sienai Accademia Chigianán rendezett Ottorini Respighi verseny során gyűjtött díjak, a genovai I. Ernest Ansermet versenyen kapott bronzérem, valamint a milánói Scala X. Guido Cantelli versenyén szerzett abszolút győzelme.

A világ legjobb zenekarait vezényelte már hosszú pályafutása alatt, legendás szólistákkal koncertezett a legpatinásabb hangversenytermekben és operaházakban, beleértve a milánói Scalát, a New York-i Metropolitant, a Buenos Aires-i Teatro Colónt, a Carnegie Hallt, a Veronai Arénát, a Chicagói Lyric Operát is. Hangfelvételei közül leginkább népszerűvé a Mozart- és Csajkovszkij-interpretációk váltak.

KultúraSzékesfehérvárzenekarmesterDonato Renzetti