2024.04.19, Péntek
Barokk emlékévet rendez Székesfehérvár
Pixabay - illusztráció

Barokk emlékévet rendez Székesfehérvár

MTI

2018.04.23. 18:00

Székesfehérvár áprilistól decemberig tartó rendezvénysorozattal tiszteleg a barokk kor előtt, amely a város számára a megújulást, az újjászületést jelentette.

Hirdetés

A témában tartott hétfői sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy sokrétű programkínálattal várják az érdeklődőket. Amikor a város szakértői testülete összeállította az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatot, abban tematikus évként a barokk mint felvezető programsorozat szerepelt - emlékeztetett.

Mint mondta, a pályázat sorsától függetlenül megtartják a rendezvényeket, felhívva a figyelmet Fehérvár kisebb-nagyobb értékeire.

A "Fehérvári Barokk" év programjaiba az önkormányzat mellett a városban működő kulturális intézmények is bekapcsolódnak. Az év során többek között ismeretterjesztő előadásokat, foglalkozásokat, kiállításokat, koncerteket, tematikus városismereti programokat szerveznek.

Az eseményen kiosztott programfüzet szerint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar május elején Orpheus Britannicus címmel kamarazenei koncertet ad a karmelita templomban, de júliusban a Harmonia Albensis templomi koncertsorozatukat szintén a barokknak szentelik, ahogy az emlékévet lezáró karácsonyi koncertjüket is.

A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum közös kiállítást rendez június végén: A bazilika barokk kincsei című tárlaton a 250 éves székesegyház szobrai, festményei lesznek a középpontban. A Szent István Király Múzeum a barokk jegyében rendezi meg a Fehérvár Szalon 2018-at, ahol képző-, ipar- és fotóművészeti alkotások lesznek láthatók.

A nyár folyamán kosztümös idegenvezetéssel a barokk belvárost járhatják be az érdeklődők több alkalommal, majd ősszel a barokk Székesfehérvár épített örökségét és a kor csillagászait is bemutatják egy-egy előadáson. A Városi Levéltár és Kutatóintézet konferenciát rendez októberben, ahol a 18. századi városok építészeti és társadalmi újjáéledését járják körül.

KultúraSzékesfehérvárSzent István Király MúzeumAlba Regia Szimfonikus Zenekarbarokk emlékév