2024.04.25, Csütörtök

Április 18-án folytatódnak a tárlatvezetések a III. Béla életét bemutató fehérvári kiállításon

szekesfehervar.hu

2018.04.12. 18:30

Április 18-án szerdán 14 órakor újra tárlatvezetésre várják az érdeklődőket a III. Béla király (1172-1196) „Teste Fehérvárott nyugszik” című kiállításra a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületébe. A Székesfehérvári Királyi Napok idején megnyílt kiállításon Kovács Dóra, múzeumpedagógus kalauzolja a vendégeket.

Hirdetés

Kovács Dóra a tárlatvezetés folyamán bemutatja a Székesfehérváron talált leletegyüttes, amely 1848-ban, az Érdy János vezette ásatás során kerültek elő, a mai Nemzeti Emlékhely, az egykori Bazilika területéről.

 

 

Anna királyné sírjában megtalálták aranygyűrűjét és halotti koronáját, míg az 1196-ban elhunyt III. Béla király földi maradványai mellett fellelték halotti koronáját, kardját és jogarát, emellett egy nyakára helyezett ereklyetartó mellkeresztet, egy körmeneti- avagy zarándokkeresztet, gyűrűt, karperecet, valamint egy pár sarkantyút találtak a sírban. A királyi pár - III. Béla és első felesége, Antiochiai Anna - sírjában talált leleteket akkor a fővárosba szállították, így azok 169 esztendő elteltével tértek haza Székesfehérvárra.

A további díjmentes tárlatvezetések időpontjai:
Május 9. szerda, 14 óra
Május 23. szerda, 14 óra
Május 30. szerda, 15 óra

KultúraSzékesfehérvártárlatvezetésIII. Béla