2024.03.28, Csütörtök

A fehérvári közönség előtt is bemutatkozik a Székesfehérvári Balett Színház

MTI

2018.03.12. 16:52

A korábbi két budapesti fellépést követően a fehérvári közönség előtt is bemutatkozik jövő csütörtökön a Székesfehérvári Balett Színház: az egy éve alakult társulat a Vörösmarty Színházban lép fel.

Hirdetés

A Blablabla című estjüket felvezető hétfői sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a város színes és gazdag kulturális életéből igazán csak a kortárs balett hiányzott, az űrt pedig a formálódó balett színház hivatott betölteni.

A társulat vezetője Egerházi Attila koreográfus, aki Csehországból tért haza, ahol korábban, hét évig művészeti vezetője volt a South Bohemian Ballet-nek. Egerházi Attila szerint egy-egy kortársbalett-társulat építése tíz évig is eltarthat, ezt ők hamarabb szeretnék befejezni. A csaknem 40 éve alakult Győri Balettet említette példaként, amelyhez hasonló utat szeretnének bejárni és ugyanolyan messzire eljutni.

Egerházi Attila megjegyezte, hogy valódi otthonra leltek Székesfehérváron, ahol szeptember óta élnek és készülnek. A társulatot jelenleg négy külföldi - Emma Pérez Sequeda, Graziano Bongiovanni, Cristina Porres Mormeneo és Marie Vilette - profi táncművész alkotja, hozzájuk csatlakozott két fiatal magyar táncos, akik még a táncművészeti egyetem hallgatói, de később szeretnének Fehérvárra szerződni.

A koreográfus elmondta, hogy a társulat induló létszámát 13 főre tervezik, később 16 főre bővítik, így már nagyobb darabok bemutatására is képesek lesznek, mint például a Rómeó és Júlia vagy a Diótörő.

A Székesfehérvári Balett Színház a bemutatkozó estjén négy, egymástól különböző világot mutat meg a tánc nyelvén. A címadó produkció az emberi kommunikációról, illetve annak hiányáról tart elénk görbe tükröt, a Zero Gravity című darab az ember szabadság iránti vágyáról szól, a Csókok című balett vidám hangvételű, lendületes "tánc-leporelló", az estet lezáró Vörös/rúzs című darab pedig Ravel Bolerójának elementáris zenei megnyilvánulásait fogalmazza tánccá.
 

Az est vendége az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes lesz.

KultúraSzékesfehérvárVörösmarty Színház Székesfehérvári Balett Színháztársulatbalett