2024.04.19, Péntek

Világhírű karmester vezényel a székesfehérvári templomi koncertsorozaton

szekesfehervar.hu

2017.07.11. 15:43

Kodály Zoltán életműve előtt tiszteleg július 13-án a Te Deum koncert, amelynek karmestere Ács János, az olasz operarepertoár világhírű specialistája lesz.

Hirdetés

A Szent István Székesegyházban 19.30-kor kezdődik a koncert, amely a Harmonia Albensis koncertsorozat része. Az est folyamán felcsendül Kodálytól a Nyári este, a Vértanúk sírján és a Budavári Te Deum is. Ács János karmester személyesen is ismerhette a mestert, öccse, Ács József 14 évesen a Zeneakadémiára járt a rendkívüli tehetségek osztályába, amelyet Kodály alapított. Ács János szerint Kodály géniusza előtt az olasz zenei élet krémje is csodálattal adózik. Olaszországban a zenekritikusok úgy tartják, hogy három mester volt a világon, aki a legjobban komponált énekhangra, Monteverdi, Verdi és Kodály.

Ács János karmester 1979-ben debütált Genovában. Első amerikai fellépésére 1987-ben Denverben, a Colorado Operában került sor, ahol később hét éven át vezényelt. Olasz állampolgárként dolgozott Róma, Firenze és Velence operatársulataival. Repertoárján több mint 150 opera és zenekari mű található. Kiváló szakértője az olasz operajátszás tradícióinak. Eddigi pályafutása során dirigálta Bellini és Puccini valamennyi operáját, s a legnagyobb Verdi-műveket. Korunk olyan nagy énekeseivel dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Samuel Ramey, Raina Kabaivanska, Giuseppe Giacomini. Éveken keresztül a "Három Tenor" koncertjeinek állandó karmestere volt.

 

Forrás: szekesfehervar.hu

KultúraSzékesfehérvárHarmonia Albensiskoncertsorozatkarmester