2024.04.23, Kedd

Több mint 11 ezren látták Székesfehérváron az MNB Értéktár vándorkiállítását

mti

2017.07.07. 11:23

160 ezernél is többen látták ebben az évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt, és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.

Hirdetés

Egy hat városba tervezett vándorkiállítás első állomásaként a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban mutatták be Fejedelmi kincsek - Erdélyi tallérok címmel azt az időszaki tárlatot, amelynek egyik fő attrakciója az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény volt. Az áprilisban nyílt és június végén zárult bemutatóra több mint 11 ezren váltottak jegyet - közölte az MNB az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a magyar hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése. 

Az Értéktár programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására az országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló tanácsadó testületet állítottak fel. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg, megvalósítására az MNB igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

 

Forrás: mti

KultúraSzékesfehérvárMagyar Nemzeti BankvándorkiállításErdélytallérgyűjtemény