2024.03.29, Péntek

Idén tíz külföldi együttes mutatkozik be a székesfehérvári néptáncfesztiválon

mti

2017.06.20. 11:26

2017. augusztus 13. és 17. között a hagyományos felvonulás, a műsorok és a táncestek mellett színes családi rendezvények is várják a közönséget Székesfehérváron, a XXII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon.

Hirdetés

A rendezvényt felvezető hétfői sajtótájékoztatón Majoros Andor fesztiváligazgató elmondta, hogy idén tíz külföldi együttes lép fel a rendezvényen. Mint mondta, nagy figyelmet fordítottak a fellépők kiválasztására, hogy azok sokszínű táncukkal még inkább emeljék a fesztivál színvonalát.

Magyarországot a házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett a Fitos Dezső Társulat, a TáncolKODÓ Táncegyüttes és az Ikarus Senior Táncegyüttes képviseli majd.

A meghívott külföldi együttesek: Association Culturelle Fen Bladi (Algéria), Sveti Sava (Bosznia-Hercegovina), Baikal Waves (Burját Köztársaság), Siepakat (Finnország), Folk Dance Ensemble Mangi (Grúzia), Henan Dance Association (Kína), Escola de Musica i Danses de Mallorca (Spanyolország), Falebase Rodhi (Nepál), Siberian Patterns (Oroszország), Atafolk (Törökország).

Majoros Andor megjegyezte, hogy ugyan a fesztivál augusztus 17-én véget ér, de augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén tartanak egy magyar napot. Erre az alkalomra, a székelyföldi Bekecs Táncegyüttes és az Alba Regia Táncegyüttes közös nagy gálával készül.

Brájer Éva alpolgármester felidézte, hogy a székesfehérvári táncház szakmai műhelye immár 22 éve rendezi meg a nemzetközi néptáncfesztivált és hozza el a városba a világ számos pontjáról a táncosokat. Úgy vélte, ezt a komoly teljesítményt az önkormányzatnak nem csak anyagilag, hanem más módokon is támogatnia kell. Ilyennek nevezte azt a fejlesztést, amelynek köszönhetően a Zichy-ligetnél felállított színpad előtt jóval nagyobb lett a nézőtér, ami biztonságosabb és kényelmesebb körülményeket teremt a szórakozáshoz.

A szabadtéri színpadi fellépések mellett a szervezők több kísérőprogrammal is várják az érdeklődőket. A belvárosban térzene, a Mátyás király emlékműnél Királyi Játéktér várja a családokat, a táncházban a nemzetközi folkesteken pedig a különböző népek táncai és gasztronómiája is megismerhető lesz.

 

Forrás: mti

KultúraSzékesfehérvárnéptáncfesztiválhagyomány Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál