2024.04.20, Szombat
Dunaújváros is izgalmas programokkal készül a Régészet napjára
Fotó: Szent István Király Múzeum / Facebook

Dunaújváros is izgalmas programokkal készül a Régészet napjára

mti, regeszetnapja.hu

2017.05.25. 15:39

2017-ben is megrendezésre kerül a Régészet Napja, melyen a résztvevő múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek a korábbiakhoz hasonló, színes programokkal fogadják a régészet iránt érdeklődőket ország több pontján, így Dunaújvárosban is.

Hirdetés

Idén „Közösségek régen és ma” témakörben kerül megrendezésre a Régészetek Napja. A programok egyrészt az egyes régészeti korszakok különféle közösségei: az őskorban a faluközösség, népcsoport (amit anyagi kultúra alapján határoz meg a régészet), a római korban például a hadsereg, foglalkozások, társadalmi csoportok, közigazgatás, a középkorban a szerzetesrendek, városi és falusi közösségek, céhek, titkos társaságok köré csoportosulnak majd.

Mivel azonban mai régészetben is egyre többször használjuk a közösség fogalmát, valamint a különféle közösségek egyre fontosabb szerepet kapnak a szakma életében is, a Régészet Napja 2017 azt a kérdést is vizsgálja, hogy milyen módon kötődhetnek a mai közösségek azokhoz a múltbéli csoportokhoz, amelyeket a régészet kutat. Részt vehetnek-e a közös múlt feltárásában, és ha igen, hogyan? Mit jelent a közösségi régészet ma a magyarországi intézmények számára?

A dunaújvárosi Intercisa Múzeumban szombat délután várják a régészet iránt érdeklődőket. Az intézmény udvarán lehetőség lesz egy rekonstruált bronzkori sír feltárására, a gyerekeket játékos kincskeresés várja az épületben. A résztvevők alaposan szemügyre vehetnek régészeti leleteket és kézbe is vehetik azokat, illetve megismerkedhetnek az emberi csontvázzal ásatási anyagokon keresztül. Kézműves foglalkozások is lesznek: barlangrajzok, bronzkori fibula és római kori drótékszerek készítésére lesz lehetőség.

 

Forrás: mti, regeszetnapja.hu

KultúraDunaújvárosrégészetRégészet NapjaIntercisa Múzeum