2024.03.29, Péntek

Szent István király palotájával bővült a dinnyési Várpark

okkfehervar.hu

2017.03.14. 15:49

A fehérvári vár mellett Géza fejedelem palotájának makettjével is bővült a dinnyési Várpark. Az új építmény bemutatásán Székesfehérvár történelmének legfőbb ismerőjére, dr. Siklósi Gyula régészre is emlékeztek.

Hirdetés

A több mint 30 vármakettet felvonultató park központi helyére került a most bemutatott vár, amely Géza fejedelem palotáját és palotakápolnáját, illetve Szent István király fehérvári várát is megjeleníti. Az eredetiben már nem látható vár makettje dr. Siklósi Gyula régész kutatásai nyomán készülhetett el. Mint Alekszi Zoltán, a Várpark megalkotója elmondta: „A makettre kikerülő ismertetőtáblákon is szó szerint az a szöveg található, amit Gyula bácsi lediktált”.

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: „Egy ilyen hely annyit ér, amennyi gyermeket ide elhozunk.” A nemzet nagyságát ismerhetik itt meg, helyeket, történeteket, személyeket, ami fontos része a nemzettudat erősítésének. Az átadott maketthez kapcsolódóan elmondta: „Legyünk büszkék arra, hogy a nemzet történelmi fővárosának, Székesfehérvárnak lehetünk a polgárai!”

Az eredetijében már nem látható vár hátteréről, a Székesfehérvárt érintő történelmi kutatásokról Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója beszélt. Elmondta, hogy a szakmai viták ellenére kijelenthető: „Székesfehérvár az Árpád-korban a dinasztia székvárosaként, az ország legfontosabb városa, a magyar király hatalmát reprezentáló szimbólum, az ország fő városa, azaz az ország fővárosa volt, mivel így nevezik a történeti források.”

A most átadott palota és királyi vár makettet Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg.

KultúraSzékesfehérvármaketttörténelemSzent Istvándinnyésvárparkfehérvári vár