2024.03.28, Csütörtök

Hétvégén nyílik a pompeji kiállítás

mti

2017.03.23. 11:01

Nagyszabású kiállítás nyílik szombaton a Gorsium látogatóközpontjában. A Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában címet viselő tárlat az egykor virágzó város életét és katasztrófáját mutatja be.

Hirdetés

A szerdai beharangozó sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, a város és környéke szempontjából az idei év egyik legfontosabb kulturális eseménye lesz a pompeji kiállítás. Reményét fejezte ki, hogy a látványos tárlat, az izgalmas téma és a méltó környezet sok embert vonz majd.

Kulcsár Mihály, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum igazgatója közölte, hogy száznál több tárgy érkezett a Nápolyi Régészeti Múzeumból Magyarországra, amelyek először Szegeden voltak láthatók, most pedig egy háromoldalú megállapodás révén kerültek "az egykori Pannónia provincia területére". Hozzátette, a pompeji kiállítás augusztus 20-ig lesz látható.

Az igazgató elmondta, hogy ezzel párhuzamosan állandó gorsiumi kiállításuk első része is megnyílik, amely megmutatja azt, milyen volt az élet Gorsiumban az idő tájt, amikor 79-ben Pompeji elpusztult. Az állandó tárlat elemei egészen a második század második feléig, a markomann háborúkig nyúlnak vissza.

Párhuzamosan lesz egy harmadik kiállításuk a székesfehérvári Rendházban, amely a Vezúv által eltemetett másik három várost - Herculaneum, Stabiae, Oplontis - mutatja be antik szövegek, térképek segítségével.

Nádorfi Gabriella régész kiemelte: olyan tárgyak érkeznek Gorsiumba, amelyek a nápolyi múzeum állandó kiállításán sem láthatók. Szombattól ember nagyságú bronzszobrok, márványszobrok, több falfestmény, valamint rengeteg használati tárgy lesz látható.

Állandó kiállításukkal kapcsolatban megjegyezte: érdekes kontraszt lesz felfedezhető a gorisumi és a pompeji anyagok között, hiszen Pompeji egy ókori virágzó város volt, míg Gorsiumot akkoriban még a szegényesebb élet jellemezte.

A székesfehérvári önkormányzat korábbi közleménye szerint a kiállítótér egyik oldalán a magánszférát, a másik oldalon a közéletet mutatja majd be a tárlat. A magánéletet falfestmények, tárgyak idézik meg a látogatóknak, egy választási felirat a politikába kalauzol, de megismerhető lesz a fürdőélet, a színházak, a gladiátorok világa, az ókori bordélyházak működése, illetve a katasztrófa maga, a Vezúv kitörése is látható lesz a falakon.

Pompeji a Vezúv kitörése miatt 79-ben néhány óra alatt eltűnt a föld színéről, több méter vastagságban temette be a vulkáni hamu. A 16. század végén véletlenül, a Sarno folyó szabályozási munkálatai közben leltek rá az első falmaradványokra, a hivatalos ásatások a 1748-ban kezdődtek el. Pompeji ma Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, a romváros a világörökség része.

KultúraSzékesfehérvárkiállításgorsiumtörténelemPompeji