2024.04.24, Szerda

Fehérváron mutatják be a magyarság első számú ereklyéjéről készített filmet

szekesfehervar.hu

2017.03.25. 13:34

2017. március 28-án 18 órakor kerül sor a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film fehérvári bemutatójára a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt.

Hirdetés

A film a Magyar Tudományos Akadémia „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportjának eddigi legfontosabb kutatási eredményeit és felfedezéseit foglalja össze. Az egy órás alkotás szakértő-főszereplője Pálffy Géza történész, a kutatócsoport vezetője. A forgatókönyvet írta és rendezte Bárány Krisztián, a filmet testvére, Bárány Dániel fényképezte. A Bárány testvérek mind az öt magyar városban, Székesfehérváron, Esztergomban, Pozsonyban, Sopronban és Budapesten koronázótemplomok színhelyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire látogattak el, összesen közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket. A tudományos ismeretterjesztő filmben számos eddig ismeretlen koronázási kincsünk kerül első ízben alaposabb bemutatásra. Láthatjuk például a legrégebbi koronás országzászlót, az első budai koronázás magyar királyi udvarmesteri pálcáját vagy éppen egy elveszettnek hitt koronázási jelvényt, az utolsó pozsonyi szertartáson, 1830-ban használt koronázási cipellőt is. A filmben bemutatják a legvalószínűbb rekonstrukciót is a korona keresztjének elferdülésére, megismerkedhetünk a magyar felségjelvény legizgalmasabb kalandjaival, a világhódító Szulejmán szultánhoz és Bethlen Gábor erdélyi fejedelemhez fűződő viszonyával és koronázásaink kulisszatitkaival is.

A film előzetese:

A FilmLab által gyártott egy órás ismeretterjesztő filmet színészek és hagyományőrzők közreműködésével készített illusztrációk gazdagítják. A készítők legfőbb célja az volt, hogy a Szent Koronára, a koronázási jelvényekre és a magyar uralkodókoronázásokra vonatkozó legfrissebb felfedezések minél szélesebb körben ismerté válhassanak. Reményeik szerint az alkotás alkalmas lesz arra is, hogy televíziókban, filmszínházakban, s nem utolsósorban a történelemórákon vetítsék általános és középiskolákban egyaránt. Bíznak abban is, hogy eddig ismert és újonnan felfedezett koronázási kincseink bemutatásával munkájuk elősegítheti a magyarság nemzeti identitásának erősítését is.

A március 28-i fehérvári filmvetítés előtt Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató köszönti az egybegyűlteket., majd a film megtekintése után Bárány Krisztiánnal, a film rendezőjével és Dr. Pálffy Géza történésszel, az MTA „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjével Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója beszélget.

KultúraSzékesfehérvártörténelemszent koronamagyarságfilmbemutató