2024.03.29, Péntek

Sárbogárdon is reneszánszát éli a népművészet

sarbogard.hu

2017.02.20. 09:15

2017. február 13-án „Értékeink – Egy kis hagyomány” címmel nyílt kiállítás a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban. A kiállításon kilenc, Sárbogárdon és a környező településeken élő alkotó által készített népművészeti tárgyakat tekinthetik meg az érdeklődők.

Hirdetés

A megnyitó felvezetéseként Viasz Zoltán furulya kísérete mellett Hargitai-Kiss Virág népdalokat énekelt. A kiállítást Kovács György a Fejér Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója nyitotta meg. Megnyitójában szólt arról, hogy örvendetes módon az utóbbi két évtizedben reneszánszát éli hazánkban a népművészet. Hangot adott annak a reményének, hogy a művészeti iskolák tananyagában is szerepel a népi mesterségek alapjainak megismerése, tovább éltetve ezáltal ezeket a régi mesterségeket. A kiállító népművészeket egyenként mutatta be, méltatta alkotásaikat, szólt az általuk művelt terület érdekességeiről. Sáricz Gyuláné fafaragó kiállított tárgyai kapcsán megismerkedhettünk például a kvircedli készítés és fogyasztás rejtelmeivel is. (A kvircedli /Kwiezetl/ sváb vendégváró, lakodalmi – ünnepi – aprósütemény, melynek készítéséhez téglalap alakú, fából készített nyomóformákat használtak. Borba, borlevesbe mártogatva fogyasztották.)

A megnyitó és a kiállítás megtekintése után Nagy Zsuzsanna a könyvtár vezetője a már hagyományos vendégül-látásos beszélgetésre invitálta az érdeklődőket, ahol lehetőség volt az alkotókkal, mesterségük titkaival mélyebben megismerkedni.

A kiállító alkotók: Csapó Istvánné – terménybáb-készítő (Sárbogárd), Kissné Halász Ágnes – szalmafonó (Nagyhörcsök), Sáricz Gyuláné – fafaragó (Seregélyes), Szűcs Istvánné – csuhéműves (Soponya), Fehér Csaba – ötvös (Aba), Huszár Károly – cserép-síp készítő (Sárbogárd), Váraljai Péter – fafaragó (Sárbogárd),Viasz Zoltán – furulya készítő (Sárbogárd), Zsinkó István – kovács (Aba).

KultúrakiállítássárbogárdMadarász József Városi Könyvtárnépművészet