2024.03.29, Péntek

Székesfehérvár színes programokkal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról

mti

2017.01.17. 13:21

A programok között szerepelnek kiállítások, filmbemutató és egy ünnepi gálaműsor is.

Hirdetés

A témában tartott hétfői sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester a programok közül kiemelte a Szent István-emlékek Rómában című dokumentumfilmet és a hozzá kapcsolódó fotókiállítást, valamint felhívta a figyelmet a vasárnapi hagyományos gálaműsorra, amelyet a Kodály-emlékév keretében rendeznek.

A székesfehérvári programok pénteken Vakler Lajos Szent István-emlékek Rómában című dokumentumfilmjének vetítésével és Simon Erika kapcsolódó fotókiállításának megnyitójával kezdődnek a városházán.

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan tradicionálisan új kiállítás nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban: péntektől Drégely László festőművész, díszlettervező, szobrász emlékkiállítását tekinthetik meg a látogatók, majd Hubay Miklós Elnémulás című "színmű közjátékát" mutatják be.

Székesfehérvár hagyományosan gálaműsorral ünnepli a magyar kultúra napját. A Vörösmarty Színházban vasárnap 18 órakor kezdődő ünnepségen adják át a Pro Cultura Albae Regiae díjat. A gálaműsorban - mint a Kodály-emlékév nyitóprogramján - Kodály Zoltán kórusművei hangzanak fel, valamint Szirtes Edina Mókus Vidróczki variációk című etno-szimfonikus műve is felcsendül.

A székesfehérvári programok csúcspontja idén A Döntés című kiállítás megnyitója lesz vasárnap délután a Csók István Képtárban. Az április 30-ig látogatható tárlat Somogyi Győző 127 festményét, valamint Párkányi Raab Péter 66 fotográfiáját, fény-, tér- és illatinstallációját vonultatja fel Tóth Norbert kurátor rendezésében. A megnyitón fuhunon játszik Dresch Mihály, brácsán közreműködik Csoóri Sándor "Sündi".

KultúraSzékesfehérvárkiállításmagyar kultúra napjaprogramokPro Cultura Albae Regiae díj